Copy
Jaargang 8  -  Editie 8 november
Quote van de maand:

"“Wij hebben een uitgelezen positie om een groene waterstofeconomie op te starten.”", stelt Ulco Vermeulen.
Website
Greenspread
LinkedIn
Instagram
Facebook

Beste <<Voornaam>>,

Hier is ie weer; onze eigen nieuwsbrief de Lokale Courant der Duurzaamheid.

Recent weer bevestigd dat Nederland haar klimaatdoelen voor 2020 en zelfs 2030 niet gaat halen. Voor mij was dit geen nieuws. Sterker nog: ik heb regelmatig aangegeven, ook in deze nieuwsbrief, dat dit gaat gebeuren. 

Vanuit de overheid is het nog teveel slappe hap en echte keuzes worden niet gemaakt. Kijk naar de stikstofcrisis: Nederland zit op slot maar de formule 1 op Zandvoort kan doorgaan. Redenatie: er wordt negen maanden verbouwd waardoor negen maanden niet kan worden geracet. Hierdoor wordt voldoende gecompenseerd om te verbouwen. Vervolgens komt het hele formule 1 circus met toeschouwers wel minimaal drie keer naar Zandvoort met een ongelofelijke stikstofuitstoot in haar kielzog én tijdens de trainingen, kwalificaties én de race zelf. Er is een ware spindokter aan te pas gekomen om dit te bedenken.

Gelukkig gaan velen net als wij wel gewoon door met de verduurzaming van Nederland. Via onze LinkedIn-pagina is vandaag een mooi dronefilmpje verspreid van ons zonnepark de Rietstap dat in aanbouw is. Het park is al bijna klaar en wanneer ik zulke beelden zie, ben ik echt ontzettend trots op hetgeen wij met ons kleine clubje mensen allemaal voor elkaar krijgen. Ook deze ronde hebben we weer meer dan 100 SDE+-aanvragen ingediend voor zonne-energieprojecten, samen meer dan 40 MW. En we doen niet alleen zon. Deze week hebben wij de resultaten verspreid van ons onderzoek onder gemeenten naar een ESCo-model voor het van-gas-losmaken van gemeentelijk vastgoed. Hier hebben meer dan 100 gemeenten aan meegewerkt en de uitkomsten zijn bemoedigend. Heel veel gemeenten zijn al bezig met (het nadenken over) van-gas-losmaken van hun vastgoed. Driekwart van de gemeenten die wel wat in het ESCo-model ziet, wil met ons aan tafel om dit te bespreken. Het gaat hier om meer dan 1.000 gemeentelijke panden binnen nu en vijf jaar, een mooi perspectief.

Ondanks het ‘slechte nieuws’ (wat eigenlijk geen nieuws is), zie ik het rooskleurig in. Wij zien bij heel veel klanten gezonde ambitie om te verduurzamen. Niet alleen omdat men moet, maar simpelweg omdat men wil. Intrinsieke motivatie is immers beter vele malen beter dan regelgeving of dwang. Natuurlijk is het jammer dat de netbeheerders hebben liggen slapen waardoor veel projecten vertraging oplopen als gevolg van beperkte netcapaciteit of gebrek aan mensen om de aansluitingen te realiseren. Natuurlijk is het jammer dat er fouten worden gemaakt als het subsidiëren van biomassabijstook in plaats van het direct sluiten van kolencentrales. Sommige fouten leiden echter ook tot innovaties zoals het produceren van waterstof uit zonne-energie waardoor het net niet overbelast raakt. Op de lange termijn profiteren we hier allemaal van.

Kortom: ik blijf het zonnig inzien en dat is mede te danken aan mijn fijne collega’s die net als ik iedere dag weer goedgemutst en vol duurzame energie aan een betere wereld werken.

Ik wens je weer veel leesplezier en alvast een heel fijn weekend.


Met vriendelijke groet,

Jan Willem Zwang

DUURZAME ACTUALITEITEN
Tussenstand voorjaarsronde SDE+ 2019: subsidie voor recordaantal van 4.738 projecten met zonnepanelen
Lees meer
Wind, netwerk, opslag en visie. Onmisbaar voor groene waterstof en Nederland heeft het allemaal.
Lees meer
Klimaat- en Energieverkenning: vanaf 2024 alleen nog led-lampen verkocht
Lees meer
Analysekaarten Regionale Energiestrategieën: 3 tot 30 procent benutting voor zonnepanelen
Lees meer
Van de elektrische revolutie is nog niet iedere pomphouder overtuigd
 
Lees meer
‘Recycling van zonnepanelen is prima mogelijk’
Lees meer
GREENSPREAD-NIEUWS
Updates vanaf onze werkvloer

Studiereis Zuid-Korea met LG Klimaat
Vorige week was Jan Willem in Zuid-Korea op een studiereis georganiseerd door LG Klimaat. Hier bezocht hij onder andere een aantal referentieprojecten. In een nieuwe blog deelt hij zijn ervaringen van deze indrukwekkende reis.

Lees meer
Copyright © 2019 Greenspread, All rights reserved.


Update nieuwsberichtgegevens of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp