Copy
Jaargang 8  -  Editie 25 april
Quote van de maand:
"Alle energie kan over dertig jaar duurzaam zijn. En als dubbele bonus: energie wordt goedkoper dan nu en het levert miljoenen nieuwe banen op”, stelt Vincent Dekker.

Beste <<Voornaam>>,

Hierbij wederom onze nieuwsbrief, De Lokale Courant der Duurzaamheid.

We hebben een mooi, duurzaam paasweekend achter de rug. De zon scheen volop en er was redelijk wat wind. In Duitsland heeft dit geleid tot negatieve elektriciteitsprijzen. Op sommige moment kregen stroomverbruikers daar meer dan € 80,- per MWh, ofwel meer dan 8 eurocent per kilowattuur. Uiteraard krijgt niet iedere verbruiker dat; alleen degenen die het stroomcontract hierop hebben afgestemd. De negatieve prijs in Duitsland werd veroorzaakt door de forse opwek van wind- en zonne-energie in combinatie met de vakantieperiode in Duitsland rondom Pasen. Wanneer Nederland ooit ook nog eens van de één na laatste plaats afkomt en meer duurzame energie gaat opwekken, bestaat de kans c.q. het risico dat we ook in Nederland te maken krijgen met negatieve prijzen voor elektriciteit. Je gaat dan betalen wanneer je elektriciteit levert en krijgt geld wanneer je elektriciteit afneemt (afhankelijk van je energiecontract).

Het balanceren van het elektriciteitsnet wordt steeds belangrijker. Technisch: op sommige plaatsen in Nederland kunnen potentiële zonneparken hun stroom straks niet kwijt. Ook financieel: niemand wil geld betalen voor de stroom die hij produceert en aan het net levert. Oplossingen als batterijen en waterstofproductie worden niet alleen onmisbaar voor de energietransitie, maar ook in hoog tempo betaalbaar én rendabel.

Greenspread werkt al lange tijd aan dit soort oplossingen. We doen onderzoek naar de productie van groene waterstof bij onze eigen zonneparken en naar toepassing van batterijen op locaties waar zonnepanelen op daken van grootverbruikers liggen.

Zo werken we ook aan een financiële oplossing voor organisaties die hun vastgoed van het gas willen halen en in plaats daarvan hernieuwbare warmte willen gebruiken. Hierbij kijken wij niet naar biomassa-oplossingen (het verbranden van houtpellets stoot immers meer CO2 uit dan het verbranden van kolen voor het leveren van een GJ warmte). We kijken wel naar oplossingen met warmte-koude-opslag en warmtepompen, al dan niet met een collectief bronnet. Het principe is simpel: wij voeren het haalbaarheidsonderzoek uit en maken bestek. We rekenen de business case door en vragen de subsidies aan. Indien gewenst doen wij ook de investering in de isolatiemaatregelen, de hernieuwbare-warmte-installatie en eventueel de zonnepanelen. We rekenen af per gebruikte GJ tegen een eerlijke prijs, dus een (veel) lagere prijs dan de “niet-meer-dan-anders-prijs” die de ACM ieder jaar berekent.

Nederland gaat dus minder gas verbruiken en meer elektriciteit. Daarom investeren wij zelf ook in duurzame-energieproductie. Jij kunt hiervan meeprofiteren. Tot en met 30 april kun je namelijk investeren in Greenspread Funding. Hiermee kun je zowel langjarige projectfinanciering beschikbaar stellen als kortlopende bouwfinanciering. Beide tegen een aantrekkelijk rendement en voor de periode dat we je geld niet in de projecten gebruiken, ontvang je een beschikbaarheidsprovisie van 0,5% op jaarbasis. Meer informatie over de Greenspread Funding-propositie vind je hier.
 
Ik wens je veel leesplezier en alvast een heel goed weekend.
 
Met vriendelijke groet,
Jan Willem

PS Duurzaamheid zit in onze genen. Vanaf heden geven we een inkijkje in de wijze waarop Greenspread-medewerkers hieraan invulling geven in hun privésfeer.
 

DUURZAME ACTUALITEITEN
Geef jouw duurzame idee of initiatief een podium in politiek Den Haag
Lees meer
Onderzoek naar mogelijkheden voor duurzame energie uit oppervlaktewater
Lees meer
Auto met zonnepanelen wordt in Zweden gebouwd
Lees meer
Alle energie duurzaam in 2050: het kan, en als we dat willen kan het nog eerder
Lees meer
Wageningen haalt zijn windenergie uit Lelystad en andere opmerkelijke cijfers
Lees meer
Liander bespaart CO2 door temperatuur gas te verlagen
Lees meer
GREENSPREAD-NIEUWS
Updates vanaf onze werkvloer
Bij Greenspread zetten wij ons dagelijks in voor de vergroening van de energiebranche. Maar duurzaamheid gaat natuurlijk over nog veel meer. Daarom delen wij de komende tijd wat duurzaamheid betekent in de persoonlijke levens van onze collega’s. In deze blog aandacht voor het verhaal van Maria Kuznetsova, partner van onze projectmanager Sander. Zij begon in de zomer van 2018 de derde kledingbibliotheek van Nederland, in het centrum van modestad Arnhem.
Lees meer
Copyright © 2019 Greenspread, All rights reserved.


Update nieuwsberichtgegevens of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp