Copy
Broj 5
24/05/2018

Opća uredba o zaštiti podataka – GDPR

Od 25. svibnja 2018. godine u primjeni je Opća uredba o zaštiti osobnih podataka. Pretpostavljamo da ste dobili pokoju obavijest ovih dana...

Projekt T4DATA

T4DATA je transnacionalni projekt koji ima za cilj pružiti podršku zaposlenicima tijela za zaštitu osobnih podataka kao i službenicima za zaštitu osobnih podataka u tijelima javne vlasti u smislu educiranja o praktičnim implikacijama odredbi Uredbe  zaštiti osobnih podataka kao i o mogućim interpretacijama iste.
Koordinator projekta je zaklada Fondazione Lelio e Lisli Basso koja ima dugogodišnje iskustvo na području istraživanja i obuke o pravosuđu, a osobito iz područja zaštite temeljnih  ljudskih prava, uključujući  područje zaštite osobnih podataka. Također, zaklada Fondazione Basso je dio Europske ekspertne skupine za temeljna prava (FREE), čiji su članovi neki od glavnih europskih stručnjaka iz područja zaštite podataka koji će aktivno sudjelovati u projektu.
Više o projektu na http://azop.hr/projekti/detaljnije/projekt-t4data

Blockchain tehnologija u zdravstvenim sustavima ulazi u uporabu

Prema anketi koja je napravljena na uzorku od 200 izvršnih direktora u zdravstvenim informacijskim sustavima - 16% očekuje da će u 2018. godini uključiti komercijalnu uporabu rješenja bazirana na Blockchain tehnologiji. 
Velike tehnološke tvrtke kao što su Intel, IBM, Cisco, Oracle, Samsung, HUAWEI, SAP, Hitachi, Fujitsu i brojne druge tvrtke surađuju na Hyperledger projektu (Open source projekt https://www.hyperledger.org/ )
Uvođenjem distribuirane glavne knjige za zapise i dokumente moguće je realizirati ekonomične i robusne sustave koji bilježe autentičnost informacije, te uvode sljedivost i konzistenciju podataka u zdravstvenim sustavima.
Više informacija:

https://blockchain.ieee.org/
https://www.ibm.com/blockchain/hyperledger.html
https://www.ibm.com/blogs/blockchain/2017/12/blockchain-good-health-business/

EFMI STC 2018 – „Decision Support Systems and Education – Help and Support in Healthcare“
14.-16. listopada 2018. Zagreb

Dana 7. svibnja 2018. godine završeno je prijavljivanje radova na STC 2018 koje će se od 14. do 16. listopada 2018. godine održati u Zagrebu. Zaprimljeno je više od 90 radova autora iz Europe i svijeta u kojima su prikazana iskustva iz područja edukacije iz biomedicinske informatike kao i iz područja razvoja i primjene sustava za potporu odlučivanju. Pozvano predavanje na temu primjene modela za odlučivanje i predviđanje u zdravstvu u razvoju personaliziranih preventivnih intervencija zasnovanih na znanstvenim  spoznajama  održati će profesor Mark Ebel (University of Georgia, SAD). 
Više o konferenciji na https://www.efmistc2018.org/programme/.

Završeno e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Završilo je e-savjetovanje o Nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti. Tijekom savjetovanja zaprimljeno je 566 općih komentara i 13 prijedloga nadopuna teksta. Među komentarima nalaze se i oni koji se odnose na područje medicinske informatike. U svojim komentarima autori predlažu uspostavu djelatnosti medicinske informatike, uvrštenje kadrova medicinske informatike među zdravstvene suradnike te uspostavu novih Povjerenstava za I-K tehnologije u zdravstvenim ustanovama. Predloženo je u zakonu regulirati organizaciju Središnjeg tijela za e-zdravlje te navesti pod-zakonski akt kojim bi se detaljnije reguliralo njegovo djelovanje.
Više na  https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=7214.

Objavljen Zbornik radova MIE 2018

Objavljen je Zbornik radova s konferencije „Medical Informatics Europe 2018“ koju su  organizirali SFMI i  EFMI od 24. do 26. travnja 2018. godine u Gothenborgu, Švedska. Zbornik je objavio IOS kao knjigu s otvorenom pristupom u seriji "Studije u zdravstvenoj tehnologiji i informatici". Zbornik sadrži 190 cjelovitih radova prezentiranih na konferenciji. Radovi su svrstani po slijedećim temama: Standardi i interoperabilnost, Provedba i evaluacija, Upravljanje znanjem, Podrška odlučivanju, Modeliranje i analitika, Zdravstvena informatika sustava obrazovanja i učenja; i Usluga usredotočena na pacijenta. 
Zbornik MIE 2018 dostupan je na http://ebooks.iospress.nl/ISBN/978-1-61499-852-5.

Obavijesti o nadolazećim događanjima
Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku (HDMI)  u suradnji s Europskim društvom za medicinsku informatiku (EFMI) organizira međunarodnu konferenciju Special Topic Conference (STC) posvećenu edukaciji iz medicinske informatike kao i sustavima za potporu odlučivanju koja će se održati od 14. do 16. listopada 2018. godine u ZagrebuViše informacija
Pozivamo sve članove HDMI da nam šalju obavijesti o događanjima na adresu e-pošte tajnik@hdmi.hr.

Također pozivamo nove članove da nam se priključe ispunjavanjem pristupnice.

Pretplatu na HDMI_vijesti svi zainteresirani mogu ostvariti slanjem svoje adrese e-pošte na tajnik@hdmi.hr.
Podijeli
Tweetaj
Proslijedi
Podijeli
Copyright © 2018 Hrvatsko društvo za medicinsku informatiku, Sva autorska prava pridržana.Želite promijeniti način primanja HDMI_vijesti?
Možete promijeniti podatke ili odjaviti se s popisa primatelja.

Email Marketing Powered by Mailchimp