Copy
8 februari 2018 - Nieuwsbrief Over de Muur
View this email in your browser

  Elke dag honderden bezoekers


De eerste maand van het nieuwe jaar heeft bewezen dat ondanks ons kerstreces onze blog dagelijks nieuwe bezoekers trekt. Gemiddeld zitten we op 4000 bezoekers per maand. Dat betekent natuurlijk niet dat we op onze lauweren mogen rusten. Deze maand hebben wij vier prachtige stukken gepubliceerd, met als hoofdthema de 'beeldenstorm' van oude koloniale symbolen. Daarbij hebben wij direct twee nieuwe gastauteurs mogen verwelkomen, Remco Raben en David de Boer. Ook mogen wij redactielid Suze Zijlstra feliciteren met het tekenen van een contract met literair agent Schönbach Agency naar aanleiding van haar stuk over de VOC en Aziatische vrouwen dat op 21 november 2017 op Over de Muur verscheen.  De komende tijd gaat ze werken aan een boek dat verder bouwt op dit artikel. Tenslotte hebben wij een nieuwe widget geïntroduceerd, waardoor je als je op de auteursnaam van een stuk klikt, zijn of haar andere bijdragen ook kan bekijken. 

 

 

ONBEKENDE SLAVERNIJVERHALEN ACHTER BEKENDE REMBRANDTS

31 januari 2018 - Mark Ponte

Historicus Mark Ponte doet onderzoek naar afro-Amsterdammers in de zeventiende eeuw en gebruikt daarbij vaak het werk van Rembrandt ter illustratie. Bij de schilderijen en tekeningen van de zeventiende-eeuwse meester zijn verhalen te vertellen die raken aan de geschiedenis van slavernij en kolonialisme..

KOLONIALE SYMBOLEN MOGEN VALLEN

19 januari 2018 - Remco Raben (UvA/UU)
De naamsverandering van de J.P. Coenschool in Amsterdam zou geschiedvervalsing zijn. Goed beschouwd is ze juist een teken van een verantwoorde omgang met de geschiedenis, stelt Remco Raben.
 

CONSTRUCTIEF BEELDENSTORMEN: LESSEN UIT DE ZESTIENDE EEUW

29 januari 2018 - David de Boer (LU & Universität Konstanz)

De verplaatsing van één beeld in het Mauritshuis veroorzaakte een rits verwijzingen naar de Beeldenstorm, die in de zomer van 1566 honderden kerken en kloosters in puin legde. Een serieuze vergelijking tussen toen en nu biedt perspectief op de huidige beeldstrijd in Nederland, schrijft David de Boer.

NEDERLANDSE HISTORICI MOGEN WEL WAT VAKER KLEUR BEKENNEN

11 januari 2018 - Niels Mathijssen
Hoe staat de geschiedschrijving in Nederland er als vakgebied voor? Om hier achter te komen spreekt Niels Mathijssen voor Over de muur dit jaar met historici van verschillende pluimage. Hoe kijken zij naar hun werk en beroepsgroep? In deze aflevering: James Kennedy, hoogleraar moderne Nederlandse geschiedenis en decaan van het University College in Utrecht.
Over de Muur Redactie
Darryl BarthéLisa Kattenberg
Niels MathijssenSara Polak
Thomas SmitsKlaas Stutje
Sabine WaasdorpSuze Zijlstra

Zelf een idee voor een artikel of heb je suggesties voor de nieuwsbrief? Zie onze auteursrichtlijnen en email naar info@overdemuur.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Over de Muur · Kloveniersburgwal 48 · Amsterdam, Nh 1012 CX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp