Copy
8 Oktober 2018 - Nieuwsbrief Over de Muur
View this email in your browser

  Terug in de academische drukte


Het is een tijdje geleden dat jullie van ons gehoord hebben: in juli reflecteerde wij op één jaar Over de Muur, in augustus hadden we een zomerstop en in september waren wij druk met WOinActie. Wij van de redactie staan achter deze protesten in het hoger onderwijs omdat wij zelf ervaren hoe hoog de werkdruk voor docenten en onderzoekers is. We reflecteerden hier al meerdere malen op bij Over de Muur, met stukken over o.a. depressieve promovendi en overwerken in het weekend.

We hebben echter ook veel nieuwe stukken! Twee van onze nieuwe redactieleden Teun Dominicus en Edurne de Wilde, die schrijven over 11 september en Turkse taalles, drie interviews door Niels Mathijssen, die met Hans RendersMaartje van Gelder en Susan Legêne een prachtige reeks heeft afgesloten, een stuk over de Iran expositie in het Drents museum en ten slotte een oproep van om meer boeken door vrouwen te lezen. Veel leesplezier!

De redactie van Over de Muur

LAAT HISTORICI ONTVANKELIJKER WORDEN VOOR AFWIJKENDE PERSPECTIEVEN

4 oktober 2018 - Niels Mathijssen

Hoe staat de geschiedschrijving in Nederland er als vakgebied voor? Om hier achter te komen sprak Niels Mathijssen voor Over de Muur afgelopen jaar met historici van verschillende pluimage. Hoe kijken zij naar hun werk en beroepsgroep? In deze achtste en laatste aflevering: Susan Legêne, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Vrije Universiteit en voorzitter van het bestuur van het Koninklijk Nederlands Historisch Genootschap.

OVER DE MUUR STAAT ACHTER DE PROTESTEN IN HET HOGER ONDERWIJS

27 september 2018

Over de Muur heeft in het afgelopen jaar diverse malen aandacht gevraagd voor de hoge werkdruk voor docenten en onderzoekers en schaart zich in volle overtuiging achter de huidige protesten door digitaal het rode vierkantje op te spelden.

HOE HET DRENTS MUSEUM ZICH LEENT VOOR EEN IRAANS CHARMEOFFENSIEF

26 september 2018 - Maaike Warnaar (LEI)

In het Drents Museum loopt momenteel de expositie Iran: Bakermat van de beschaving. De tentoonstelling lijkt apolitiek, gericht op schoonheid en niet op ideologie. Maar intussen draagt de expositie bij aan positieve beeldvorming over Iran.

OPROEP: LEES EEN VROUW

21 september 2018 - Corina Koolen (Huygens ING)

Corina Koolen promoveerde in mei van dit jaar op onderzoek naar genderverhoudingen in de Nederlandse literatuur. Opvallend: verschillende witte, mannelijke hoogleraren waren erg kritisch, zonder haar proefschrift gelezen te hebben. Koolen is er nu wel klaar mee en roept op tot actie.

 

EXPERIMENTEN UIT DE JAREN TACHTIG: TURKSE TAAL KAN INTEGRATIE PRIMA BEVORDEREN

18 september 2018 - Edurne de Wilde (LEI)

Een goede beheersing van het Nederlands wordt in Vlaanderen dikwijls gezien als de sleutel voor een succesvolle integratie. Dat was vroeger niet anders. Opvallend echter is dat Turkse taallessen voor Belgische kinderen van Turkse origine vandaag controversieel blijken, terwijl in de jaren tachtig gelijkaardige lessen voor Turkse gastarbeiderskinderen deel uitmaakten van het integratiebeleid.

 

LATEN WE DIT JAAR OOK DE VERGETEN SLACHTOFFERS VAN 11 SEPTEMBER HERDENKEN

11 september 2018 - Teun Dominicus (LEI/UvA)

Herdenken is altijd politiek. Sommige gebeurtenissen worden wel herdacht, terwijl anderen worden vergeten. Welke verhalen worden verteld op 11 september en welke worden genegeerd?

HOE DE JACHT OP ONDERZOEKSFINANCIERING EEN DOEL OP ZICHZELF WORDT

3 september 2018 - Niels Mathijssen
Hoe staat de geschiedschrijving in Nederland er als vakgebied voor? Om hier achter te komen spreekt Niels Mathijssen voor Over de Muur dit jaar met historici van verschillende pluimage. Hoe kijken zij naar hun werk en beroepsgroep? In deze aflevering: Maartje van Gelder, universitair hoofddocent aan de Universiteit van Amsterdam.

DE BIOGRAFIE IS HÉT MEDICIJN TEGEN NEPNIEUWS

26 juli 2018 - Niels Mathijssen

Hoe staat de geschiedschrijving in Nederland er als vakgebied voor? Om hier achter te komen spreekt Niels Mathijssen voor Over de Muur dit jaar met historici van verschillende pluimage. Hoe kijken zij naar hun werk en beroepsgroep? In deze zesde aflevering: Hans Renders, Hoogleraar Geschiedenis en Theorie van de Biografie en directeur van het Biografie Instituut aan de Rijksuniversiteit Groningen.

HOE VALORISATIE OOK EEN VORM VAN EMANCIPATIE KAN ZIJN

17 juli 2018 - Klaas Stutje (IISG)
Afgelopen maand werd Over de Muur vereerd met de ASH-valorisatieprijs van de afdeling geschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Dat was een feestje waard! Maar wat betekent een dergelijke prijs in tijden van werkdruk en prestatiedrang? Een terugblik op één jaar Over de Muur door redactielid Klaas Stutje.
Over de Muur Redactie
Darryl BarthéLisa Kattenberg
Niels MathijssenSara Polak
Thomas SmitsKlaas Stutje
Sabine WaasdorpSuze Zijlstra

Zelf een idee voor een artikel of heb je suggesties voor de nieuwsbrief? Zie onze auteursrichtlijnen en email naar info@overdemuur.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Over de Muur · Kloveniersburgwal 48 · Amsterdam, Nh 1012 CX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp