Copy
5  November 2017 - Nieuwsbrief Over de Muur
View this email in your browser

  Zieke promovendi: een gevoelige snaar


Deze maand hadden wij een stuk dat een gevoelige snaar raakte: het betoog van Thomas Smits over ziek worden door je promotie en de nalatigheid van de Universiteit hierop. Inmiddels is het al duizenden keren gelezen en de teller loopt elke dag op. Ons bereik wordt ook steeds groter. Zo is Thomas' stuk ook op Folia geplaatst en zien we dat individuele stukken gemiddeld steeds meer lezers trekken. Daarnaast hebben de twee stukken van onze gastauteur Mark Ponte over slavernij en Jörgen Raymann ook veel stof doen opwaaien en zijn wij blij dat wij hem als terugkomend gastauteur kunnen blijven verwelkomen. Ten slotte dringen wij dieper de universiteit in door Niels Mathijssen' diepte interviews met hoogleraren, waarvan de eerste met Leo Lucassen was. De volgende zijn al ingepland en beloven veel goeds! 

TENTOONSTELLING CROSSROADS. REIZEN DOOR DE MIDDELEEUWEN ZIET HET LICHT EN LAAT ZIEN HOE HET MOET

27 oktober 2017 - Nathan van Kleij (UvA)
Het blijft voor historici moeilijk om nieuwe wetenschappelijke kennis aan een groot publiek over te dragen, zeker als het over de Middeleeuwen gaat. De tentoonstelling Crossroads. Reizen door de Middeleeuwen in het Allard Pierson Museum laat zien hoe belangrijk nieuwe presentatietechnieken zijn en reflecteert zo op de rol van academicus en museum.

 

VAN VRIJHEID VOOR JODEN TOT ONDERDRUKKING OP DE PLANTAGES. SURINAAMSE GESCHIEDENIS DOOR DE OGEN VAN DE VOOROUDERS VAN JÖRGEN RAYMANN

12 oktober 2017 - Mark Ponte (Stadsarchief Amsterdam)

Verborgen Verleden laat zien dat je aan de hand van persoonlijke verhalen zoals die van David Nassy ingewikkelde geschiedenis op een aangrijpende en begrijpelijke manier toegankelijk kan maken.

ZIEK VAN JE PROMOTIE

25 oktober 2017 - Thomas Smits (RU)

Veertig procent van de promovendi aan de Faculteit der Geesteswetenschappen van de Universiteit van Amsterdam heeft symptomen op basis waarvan een arts een klinische depressie zou kunnen constateren. Ook aan andere Nederlandse universiteiten zijn de cijfers schokkend. Promovendi hebben recht op een veilige werkplek en universiteiten moeten verantwoordelijkheid nemen voor deze epidemie onder hun jongste en kwetsbaarste medewerkers.

POLITIEK EN PERSOONLIJK: DE MARŠ MIRA IN BOSNIË

3 oktober 2017 - Siri Driessen (EUR)
Waarom zou je als onderzoeker meedoen aan een vredesmars in Bosnië? In een regio waar iedere vorm van herdenken en herinneren een politieke strijd is, is het belangrijk om deze plekken zelf te bezoeken en naar persoonlijke verhalen van betrokkenen te luisteren.
Over de Muur Redactie
Darryl BarthéLisa Kattenberg
Niels MathijssenSara Polak
Thomas SmitsKlaas Stutje
Sabine WaasdorpSuze Zijlstra

Zelf een idee voor een artikel of heb je suggesties voor de nieuwsbrief? Zie onze auteursrichtlijnen en email naar info@overdemuur.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Over de Muur · Kloveniersburgwal 48 · Amsterdam, Nh 1012 CX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp