Copy
1 Augustus 2017 - Nieuwsbrief Over de Muur
View this email in your browser

  Het is gezien.. het is niet onopgemerkt gebleven


Sinds onze vorige nieuwsbrief hebben wij een aanzienlijk aantal mede-vernieuwers erbij gekregen: op Twitter hebben we inmiddels 160 volgers en op Facebook 180. Dat hebben we gek genoeg te danken aan Thierry Baudet, de rechts-nationalistische fractievoorzitter van Forum voor Democratie. Onze redacteur Suze Zijlstra en onze webontwikkelaar Steven Ottens ontdekten dat Baudet het 'verkeerde' nationalisme aanwakkert op zijn twitteracount, namelijk dat van Engeland. Dit foutje leverde ons vele nieuwe volgers op en ook een interview met Folia, waar redacteur Lisa Kattenberg onze idealen uiteenzette. Ten slotte hebben wij inmiddels drie artikelen van gastauteurs mogen publiceren. Kortom, het gaat goed met ons initiatief! Om het met de woorden van Gerard Reve te kenschetsen:
 

'Het is gezien.. het is niet onopgemerkt gebleven.' - De Avonden (1947)
               

Wil je meer weten over ons initatief en spreek je ons liever persoonlijk aan in plaats van via een mailtje? Op vrijdag 25 augustus hebben wij een panel op de Historicidagen in het Academiegebouw in Utrecht. Om 13:30 kun je bij 'Op zoek naar de regels van het Nederlandse historische gilde' in gesprek met Klaas Stutje, Suze Zijlstra, Niels Mathijssen en Thomas Smits. Komt allen!

 

POËZIE IN HET WILD: GEDICHTEN IN DE OPENBARE RUIMTE VAN NEDERLAND EN VLAANDEREN

26 juli 2017 - Kila van der Starre (UU)
Poëzie in de openbare ruimte van Nederland en Vlaanderen wordt voor het eerst in kaart gebracht op straatpoezie.nl.

HISTORICI ONDER DRUK

17 juli 2017 - Thomas Smits (RU)
Naar aanleiding van de publicatie van het 23ste jaarrapport van het Network of Concerned Historians over gecensureerde geschiedenis (hier te vinden) en onder druk staande historici spreekt Over de Muur met Antoon de Baets (61), oprichter en coördinator van het netwerk en bijzonder hoogleraar geschiedenis, ethiek en mensenrechten aan de RUG. 

VLAGGENSCHIP RENAISSANCEVLOOT NATIONALISTISCHE BAUDET BLIJKT EEN ENGELS GALJOEN

6 juli 2017 - Suze Zijlstra (UvA) & Steven Ottens

Het vlaggenschip van Thierry Baudets Renaissancevloot verwijst naar een nationale maritieme geschiedenis—maar niet de Nederlandse.

WAAROM KETI KOTI NOG LANG GEEN NATIONALE FEESTDAG WORDT

1 juli 2017 - Suze Zijlstra (UL) 
De herdenking en viering van de afschaffing van de slavernij in 1863 is nu weliswaar een bekende jaarlijkse gebeurtenis, maar slavernij is nog steeds niet echt onderdeel van het nationale bewustzijn. Juist historici hebben hier een verantwoordelijkheid.

DE RELLEN VAN HAMBURG EN DE ZOEKTOCHT NAAR EEN AUTONOOM LEVEN

24 juli 2017 - Moritz Föllmer (UvA)
Tijdens de rellen in Hamburg rondom de G20-top werden winkels en auto’s in brand gestoken en stenen naar de politie gegooid. Kunnen we deze vormen van geweld beter begrijpen als we terugkijken op de zoektocht naar een autonoom leven rond 1980?

AFGROND ZONDER VANGNET

12 juli 2017 - Yra van Dijk (UL)
‘Als ze het maar geen ‘post Shoah’ roman noemen’, schreef de auteur over zijn debuut, Blauwe maandagen: ''Post-Shoah roman’, dan hoef je toch al niet meer’.  Desondanks werkt Yra van Dijk aan een studie over het oeuvre van Grunberg in het licht van de 20ste eeuwse geschiedenis.

DE HERDENKING VAN 4 JULI: EEN INDIGENOUS REFLECTIE OP DE “AMERICAN WAY”

4 juli 2017 - Darryl Barthé (UvA)
Een oorspronkelijke bewoner daagt de nalatenschap van de 4e juli-herdenking in de Verenigde Staten uit: genocide, racisme en etnische zuivering zijn geen zaken om te vieren.
 
Over de Muur Redactie
Darryl BarthéLisa Kattenberg
Niels MathijssenSara Polak
Thomas SmitsKlaas Stutje
Sabine WaasdorpSuze Zijlstra

Zelf een idee voor een artikel of heb je suggesties voor de nieuwsbrief? Zie onze auteursrichtlijnen en email naar info@overdemuur.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Over de Muur · Kloveniersburgwal 48 · Amsterdam, Nh 1012 CX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp