Copy
23 januari 2019 - Nieuwsbrief Over de Muur
View this email in your browser

 


Het nieuwe jaar is al bijna een maand bezig dus het werd weer tijd voor een nieuwsbrief. Een volle dit keer, met als hoofdthema ons koloniale verleden. In december lanceerde redactielid Edurne De Wilde een serie over de Nederlandse én Vlaamse kijk op ons koloniale verleden. Peter van Dam haakte in januari bovendien nog in op dit thema en schreef een artikel over fairtrade in Nederland. Verder in deze nieuwsbrief zijn artikelen van Sara Polak, Kim Beerden, Camille Creyghton en Larrisa Schulte Nordholt te vinden, over de term 'wetenschapster', migratiegeschiedenis, het gebruik door politici van de oudheid, en het begrip 'gezelligheidsfundamentalisme.'

In ander nieuws: op 30 Januari zal redactielid Suze Zijlstra Over de Muur representeren op het Symposium voor Wetenschapsbloggers.

Praktische informatie

Datum: 30 januari 2019
Tijd: 13.00 – 18.00 uur
Locatie: NIAS Conference Room. Korte Spinhuissteeg 3, Amsterdam

Aanmelden kan via Marten van der Meulen op m.vandermeulen@let.ru.nl. Let op: de ruimte is beperkt, dus wees er snel bij.

Tenslotte kun je nog op ons stemmen voor de Geschiedenis Online Prijs, de prijs voor de meest vernieuwende, verrassende of mooiste online presentatie over geschiedenis van het afgelopen jaar !

De redactie
Redactielid Thomas Smits promoveerde 17 januari 2019 met zijn proefschrift Transnational Images, National Texts. The production of (trans)national identity in European Illustrated Newspapers, 1842-1870.

Hoe fair trade Nederlanders richting gaf in een postkoloniale wereld

19 Januari 2019 Peter van Dam (UvA)


De geschiedenis van de Nederlandse fair trade-beweging laat zien dat de invloed van de koloniale erfenis verder gaat dan vaak gedacht wordt. Mensen uit het mondiale zuiden speelden volgens Peter van Dam een cruciale rol bij de zoektocht van Nederlanders naar hun plaats in een gedekoloniseerde wereld.

 

Week 2 - Nederland

WAAROM WE EEN SERIE WIJDEN AAN DE OMGANG MET HET KOLONIALE VERLEDEN IN BELGIË EN NEDERLAND

10 december 2018 - Edurne de Wilde

In december staat Over de Muur in het teken van de nieuwe Vlaamse documentairereeks ‘Kinderen van de kolonie’. Belgisch redactielid Edurne De Wilde volgt het programma op de voet en verzamelde zeven bijdragen die de komende twee weken op Over de Muur zullen verschijnen.

Week 1 - België

 

WAAROM IK (V) GEEN WETENSCHAPSTER MAAR WETENSCHAPPER BEN

5 december 2018 - Sara Polak (LEI)

Dat vrouwen nog altijd een achtergestelde positie hebben in de wetenschap is geen geheim. Bieden functietitels die specifiek vrouwelijk zijn een deel van de oplossing voor dit probleem? Volgens Sara Polak niet. ‘Laat werkgevers liever op diversiteitscursus gaan.’

 

ONDERZOEK DOEN NAAR MIGRATIEGESCHIEDENIS ALS IMMIGRANT IN EAST-END LONDEN: OVER SUPERDIVERSITEIT, HISTORISCHE CONTINUÏTEIT EN BREXIT

22 november 2018 - Camille Creygthon (UvA)

Er zijn weinig plekken waar onderzoek naar migratiegeschiedenis momenteel meer actualiteitswaarde heeft dan in de multiculturele wijk Whitechapel in Oost-Londen tegen de achtergrond van de naderende Brexit. Camille Creyghton woont er sinds kort en onderzoekt negentiende-eeuwse intellectuele ballingen in Londen en Parijs. Er vallen haar een aantal parallellen op tussen toen en nu.

 

MET ARGUSOGEN: NEDERLANDSE POLITICI EN DE OUDHEID

12 november 2018 - Kim Beerden (LEI)
Nederlandse politici refereren nu en dan aan de oudheid. Dergelijke verwijzingen moeten we met argusogen bekijken, stelt Kim Beerden. Zeker nu de ‘alt-right’ beweging in de Verenigde Staten actief een bepaald beeld van de oudheid uitdraagt en daar haar beweging mee tracht te legitimeren en onderbouwen.
 

 

HET GOEDPRATEN VAN HET KOLONIALE VERLEDEN IS GEZELLIGHEIDSFUNDAMENTALISME

10 oktober 2018 - Larissa Schulte Nordholt (LEI)
Onder het mom van ‘het gaat om een kinderfeest’ wordt kritiek op Zwarte Piet vaak als ongewenst terzijde geschoven. Volgens Larissa Schulte Nordholt is dit een typisch Nederlands fenomeen, waarmee een gewelddadig verleden wordt weggemoffeld door een beroep te doen op de gezelligheid.
Over de Muur Redactie
Esmée BrugginkEdurne de Wilde,
Teun Dominicus, Lisa Kattenberg, ​
Niels MathijssenSara Polak
Thomas SmitsKlaas Stutje
Sabine WaasdorpSuze Zijlstra

Zelf een idee voor een artikel of heb je suggesties voor de nieuwsbrief? Zie onze auteursrichtlijnen en email naar info@overdemuur.org

Want to change how you receive these emails?
You can update your preferences or unsubscribe from this list.

 


This email was sent to <<Email Address>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Over de Muur · Kloveniersburgwal 48 · Amsterdam, Nh 1012 CX · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp