Copy
Misschien is het je al opgevallen: het BIB-e-ZINE is in een nieuw kleedje gestoken. Je hoeft geen bijlage meer open te klikken, je leest het bibnieuws rechtstreeks in deze e-mail. De titels vind je boven elk artikel in plaats van ernaast. De vele afbeeldingen zorgen voor meer afwisseling.
Maar de inhoud blijft hetzelfde. Via deze nieuwsbrief kom je te weten wat er in je BiB te beleven valt, welke vernieuwingen er zijn, ... Kortom, het BIB-e-ZINE biedt je nog steeds een aantrekkelijk zicht op de Hoogstraatse bibwereld.
Belastingaangifte invullen
Studietoelage aanvragen

Heb je hulp nodig bij het invullen van je belastingaangifte? Dan kan je in de bibliotheek terecht want ook dit jaar vullen enkele medewerkers van de overheidsdienst Financiën samen met jou je belastingaangifte online in. Breng je identiteitskaart, je aangifte van vorig jaar en andere bewijsstukken mee.
Op hetzelfde moment helpt een medewerker van het OCMW of de dienst onderwijs je om een studietoelage aan te vragen.

Dinsdag 15 mei van 9u tot 12u en van 13u30 tot 15u30 in de hoofdbib – niet inschrijven

Groene warmte

Groene warmte kan worden opgewekt door een warmtepomp, zonneboiler of uit de grond via diepe geothermie en warmtenetten. In industriezone De Kluis wordt momenteel zo’n warmtenet aangelegd.
Geert De Meyer van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek verkent met jou op een begrijpbare manier de wondere wereld van de aardwarmte.


Lezing op donderdag 17 mei in de hoofdbib – gratis – vooraf inschrijven aan de balie of online – in samenwerking met de dienst duurzame ontwikkeling

Een reis door steengeworden tijd
Lezing over de nationale parken van Zuidwest-Amerika

Reisjournalist Jonathan Vandevoorde neemt je mee op een boeiende trip langs bekende nationale parken van Zuidwest-Amerika, zoals Grand Canyon, Zion, Bryce Canyon, Arches, Capitol Reef en Canyonlands. Ook de Navajo-indianen met ‘hun’ Antelope Canyon en Monument Valley komen aan bod.
De avond wordt gevuld met prachtige foto’s, timelapse- en dronevideo’s van immense canyons, eindeloze woestijnvlaktes en imposante tafelbergen, overgoten met een smakelijke saus van anekdotes en indianenverhalen.

Lezing op woensdag 23 mei om 19u30 in de hoofdbib – 3 euro - vooraf inschrijven aan de balie of online

Boekenbabbel

Onze leesgroepen van de Boekenbabbel verkennen deze maand minder vertrouwde omgevingen.
Samen met Librisprijswinnaar Ilja Leonard Pfeijffer verkent de avondgroep de wereld van catfishing en internetliefde in Peachez, een romance. Een professor in Amerika wordt verliefd op een fotomodel dat hij via internet leert kennen. Deze liefde haalt zijn hele leven ondersteboven, maar blijkt uiteindelijk op een fantasie gebaseerd te zijn.

De liefde speelt ook een belangrijke rol in Exit west, een intieme roman van Mohsin Hamid. Saïd en Nadia ontmoeten elkaar aan de vooravond van een burgeroorlog. Ze worden verliefd en besluiten samen naar een veiligere plaats in het Westen te vluchten. Langzaamaan begint er tussen beiden een proces van verstomming, waarbij Nadia een nieuw leven wil beginnen, maar Saïd steeds meer naar zijn geboorteland verlangt.

Beide leesgroepen zijn momenteel volzet, maar je kan je wel door de boeken van de Boekenbabbel laten inspireren om aan het lezen te slaan.
Johan Lambrechts op bezoek

“Een informatief boek dient enkel om iets bij te leren.” Nee hoor, Johan Lambrechts bewijst het tegendeel tijdens zijn lezing Antarctica: cool for kids! Natuurlijk zullen de kinderen van het vijfde leerjaar die naar zijn verhaal komen luisteren, over de Zuidpool bijleren, maar dankzij het boekenpakket dat elke klas ontvangen heeft, ontdekten zij dat het lezen van informatieve boeken ook heel leuk is. 
Een boeiende tocht naar een onherbergzaam, maar prachtig stukje aarde!


Dinsdag 15 mei om 9u30 en 13u15 - voor kinderen van het vijfde leerjaar

Kopiëren met je bibpas

Heb je een kopie van je identiteitskaart nodig? Of wil je een tijdschriftartikel kopiëren? Vanaf nu heb je geen afzonderlijk kopieerkaartje meer nodig, maar regel je dit met je bibpas. Je scant je bibpas aan de kopieermachine, neemt je kopieën en duwt daarna op de groene knop "STOP". De kosten worden automatisch op je bibpas geboekt. Betalen doe je aan de betaalautomaat.
De tarieven om te kopiëren blijven dezelfde:
 

 • zwart-witafdruk op A4- formaat: 0,05 euro
 • zwart-witafdruk op A3- formaat: 0,10 euro
 • kleurenafdruk op A4-formaat: 0,30 euro
 • kleurenafdruk op A3-formaat: 0,60 euro

Heb je nog een kopieerkaart? Meld je dan eerst even aan de balie.

ZIZO

Als je dit jaar de hoofdbib bezocht hebt, merkte je het vast op: de informatieve boeken worden vanaf nu via het ZIZO-systeem gerangschikt. Het pictogram op het boek en in de catalogus geeft aan in welk rek je het boek vindt. Waar je welke pictogram vindt, zie je op de plattegrond.
In het rek worden de boeken gerangschikt volgens de rubriek en de onderrubriek die op het etiket staan. Zoek je bv. het boek Dagelijkse kost, dan vind je dat bij het pictogram Eten-drinken (mes en vork) en dan bij de rubriek "Beroemde Koks" en de onderrubriek "Meus".
Ondertussen is meer dan de helft van de informatieve boeken in de hoofdbib omgezet en wordt er nu aan de rubriek "Geschiedenis" gewerkt.
Heb je vragen over het ZIZO-systeem of vind je een bepaald boek niet? Spreek gerust een van de bibmedewerkers aan.

Geef je mening

Heb  jij de enquête over de BiB al ingevuld? Bedankt voor je inbreng.
Heb je dit nog niet gedaan, maar geef je graag je mening over de BiB van Hoogstraten? Surf naar www.bib2018.be om ons te laten weten waarom je naar de BiB komt en wat je van het aanbod en de dienstverlening vindt.

Deelnemen kan enkel als je ouder dan 18 jaar bent. Invullen gaat vlot op pc en tablet, niet op smartphone.
Alvast bedankt om ons je mening door te geven.

De BiB in mei

 • Elke zaterdag voorleesuurtje 10u-12u
 • Di. 8 mei workshop Handlettering UITVERKOCHT
 • Do. 10 mei BiB sluit (Hemelvaart)
 • Di. 15 mei
  • invullen belastingaangifte en aanvragen studietoelage 9u-12u en 13u30-15u30
  • lezing Johan Lambrechts 9u30 en 13u15
  • Boekenbabbel Peachez, een romance (Ilja Leonard Pfeijffer) 20u
 • Wo. 16 mei lezing Van "Ik voel me zo anders" naar "Happy gevoelsgriet" (Groenewoud coaching) 19u
 • Do. 17 mei lezing Groene warmte 19u
 • Ma. 21 mei BiB sluit (pinkstermaandag)
 • Wo. 23 mei lezing Nationale parken van Zuidwest-Amerika 19u30
 • Di. 29 mei Levensreddend handelen bij baby’s en kinderen (DHCC; inschrijven niet meer mogelijk) 19u
 • Wo. 30 mei voorleesuurtje 14u-16u
 • Do. 31 mei Boekenbabbel Exit West (Mohsin Hamid) 14u
Bibliotheek Hoogstraten
Lindendreef 1b
2320 Hoogstraten
bibliotheek@hoogstraten.be
03 314 32 61

Wil je deze e-mail niet meer ontvangen?  Meld je af


This email was sent to <<Email>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
BiB Hoogstraten · Lindendreef 1b · Hoogstraten 2320 · Belgium

Email Marketing Powered by Mailchimp