Copy
lokakuu 2019
Uutiskirjeeseen on taas koottu ajankohtaisia asioita ja tapahtumia yhdistyksille. Syyskuun teemana on vapaaehtoistoiminta sisältäen vinkkejä yhdistysten oman vapaaehtoistoiminnan kehittämiseen.  Mukavia lukuhetkiä ja tervetuloa mukaan tapahtumiin!
Järjestöyhteistyön ajankohtaiset asiat
Kutsu: järjestöt mukana hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä 2020 -työpaja 
Hämeenlinnalaiset yhdistykset, järjestöt ja seurat sekä seurakunnat, vammais- ja vanhusneuvostot, nuorisovaltuusto ja ikäihmisten raadin jäsenet tervetuloa järjestötyöpajaan ti 22.10. klo 14-17 Hämeenlinnan Kumppanuustalolle. Yhdessä mietitään, miten järjestöt ja kansalaisyhteiskunta käytännössä toimivat hyvinvoinnin ja terveyden edistäjänä ensi vuonna. Työpajan sisältö käytetään kaupungin ensi vuoden hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen suunnitelmaan. Tilaisuus alkaa kahvilla klo 13.30. Tervetuloa!
Lataa kutsu
Järjestöyhdyshenkilöt nimetty seudun kuntiin
Hämeenlinnalle, Hattulalle ja Janakkalalle on nimetty järjestöyhdyshenkilö. Nimeämisen takana on Hämeenlinnan seudun järjestöjen yhteinen Silta-verkosto, joka teki nimeämisestä esityksen kyseisille kunnille. Yhdyshenkilön nimeämisellä vahvistetaan järjestöjen ja kuntien yhteistyötä sekä helpotetaan tiedonkulkua. Nimetty henkilö auttaa erityisesti silloin, kun järjestöllä ei ole tietoa keneen voisi olla yhteydessä.
Lue tarkemmin yhdyshenkilöistä
Vastaa meidanhame.fi -käyttäjäkyselyyn
Kerro mielipiteesi Meidanhame.fi -verkkopalvelusta ja auta meitä kehittämään palvelua entistä paremmaksi. Käyttäjäkysely on avoinna lokakuun loppuun asti ja osallistujien kesken arvotaan Lippu.fi -lahjakortti. Kyselyn vastausten avulla kehitämme palvelua niin meidanhame.fi palvelun osalta kuin myös valtakunnallista toimeksi.fi alustaa. Kyselyyn toivomme vastauksia niin palveluun rekisteröityneiltä yhdistyksiltä ja yhteisöiltä kuin palvelusta tietoa hakevilta työntekijöiltä ja yksityishenkilöiltä. Jokainen vastaus on tärkeä!
Vastaa käyttäjäkyselyyn
Mukaan opiskelijoille suunnattuun järjestöpäivään
Perinteinen järjestöpäivä Hämeen ammattikorkeakoululla järjestetään taas 31.1.2020.  Päivä on suunnattu HAMK:n ja Ammattiopisto Tavastian sosiaali- ja terveysalan ensimmäisen vuoden opiskelijoille. Tarkoituksena on esitellä, mitä järjestöt ja yhdistykset tarjoavat opiskelijoille opintojen aikana sekä valmistumisen jälkeen tuleville alan ammattilaisille. Päivän teemana on kestävää hyvinvointia. Yhdistyksiä kutsutaan mukaan niin järjestötorille kuin vetämään teematyöpajoja.
Lue tarkemmin infokirjeestä
Ilmoittaudu mukaan nettilomakkeella
Kumppanuustalon tilavauraukset keväälle 2020 
Kumppanuustalon kevään tilavarauksia voi parhaillaan tehdä ja ke 20.11. mennessä tehdyt varaukset käsitellään samanaikaisesti ja sen jälkeen tulleet saapumisjärjestyksessä. Varaukset tehdään Kumppanuustalon verkkosivuilta löytyvällä tilavarauslomakkeella.
Toivomme, että kaikki Kumppanuustalolla järjestettävät tapahtumat ja toiminnat ilmoitettaisiin myös Kumppanuustalon nettisivuilla, jotta toiminaan löydettäisiin paremmin mukaan. Ilmoittaminen tapahtuu meidanhame.fi-yhdistyspalvelussa. Tarjolla on myös edullista säilytystilaa yhdistysten mapeille ja arkistoille.
Varaa kokoontumis- tai säilytystila tästä
Kanta-Hämeeseen laaditaan järjestöstrategiaa 
Toukokuussa perustettu Kanta-Hämeen järjestöneuvottelukunta aloittaa maakunnallisen järjestöstrategian laadinnan syksyllä 2019. Tavoitteena on kirjata yhteinen visio ja tavoitteet tuleville vuosille. Järjestöstrategian avulla valmistaudutaan tuleviin uudistuksiin ja toimintaympäristön muutoksiin. Strategiatyö aloitetaan seudullisten ja toimialoittaisten verkostojen analyysillä yhdistystoiminnan nykytilasta, mahdollisuuksista ja uhkatekijöistä. Syksyn 2019 analyysityöhön pääsee mukaan mm. seudullisten ja muiden järjestöneuvottelukuntaan liittyvien verkostojen kautta tai vastaamalla kyselyyn.
Lue lisää neuvottelukunnasta ja strategiasta
Tuki- ja ohjauspisteiden ja terveystietotupien marraskuu 
Tuki- ja ohjauspisteet sekä terveystietotuvat ovat kaikille avoimia matalan kynnyksen pisteitä, joissa alueen järjestöt tarjoavat ajankohtaista tietoa, kertovat toiminnastaan ja tarjoamastaan vertaistuesta. Tutustu tarkemmin ohjelmaan linkeistä.
Pääterveysaseman marraskuu
Terveystietotupien marraskuu
Lokakuun teema: vapaaehtoistoiminta
Vapaaehtoistoiminta on yhdistystoiminnan ytimessä
Vapaaehtoistoiminta on tärkeä ja arvokas osa yhdistysten toimintaa ja suurin osa yhdistyksistä toimiikin täysin vapaaehtoisten voimin. Vapaaehtoistoimintaa on vaikea mitata tai kuvata kokonaisvaltaisesti. Näkyvä osa on vain jäävuoren huippu, jonka taustalla on paljon tehtyjä tunteja. Kanta-Hämeen yhdistyskyselyyn vastanneissa (246 yhdistystä) yhdistyksissä toimi vuonna 2018 yhteensä 6 882 vapaaehtoista ja heidän tekemät tunnit yhteensä 257 896 h. STEA-avustuksia saavissa sosiaali- ja terveysalan järjestöissä yli 220 000 ihmistä antaa vuosittain aikaansa muiden ihmisten tukemiseen eri puolilla Suomea. 

Luvut ovat suuria, mutta samalla vapaaehtoistoiminta ja osallistuminen yhdistystoimintaan on muutoksessa. Helpommin lähdetään mukaan projekti- ja kertaluonteiseen tekemiseen kuin sitoudutaan heti pidemmäksi aikaa toimintaan. Arki on monelle kiireistä ja vapaa-ajastamme kilpailee moni asia, some- ja viihdetarjonta yhtenä tekijänä. Siksi on tärkeää viestiä vapaaehtoistoiminnasta säännöllisesti ja tuoden esille tekemisen merkitystä.
Tulevaisuus haastaa yhdistyksiä miettimään uudelleen omaa toimintaa ja vapaaehtoistehtäviä, mutta myös panostamaan viestintään.
Alla muutama vinkki näihin.
Testaa yhdistyksesi vapaaehtoistoiminnan tilanne
Teeman osana olemme tehneet leikkimielisen, mutta täyttä asiaa sisältävän testin yhdistyksille, jolla testata missä mennään vapaaehtoistoiminnan osalta. Sen avulla voi yksin tai yhdessä keskustellen miettiä vapaaehtoistoimintaa omassa yhdistyksessä.
Testin pääset lataamaan tästä.
Onko yhdistyksesi vapaaehtoistoiminnan paikat esillä jo meidanhame.fi-palvelussa? 
Yhdistyksen vapaaehtoistehtävät voi ilmoittaa kätevästi meidanhame.fi-sivulle kirjautumalla palveluun ja täyttämällä tiedot valmiille pohjalle ja julkaisemalla ne palvelussa. Näin palvelun käyttäjät voivat etsiä itselleen mieluisaa tekemistä. Valmis pohja ohjaa miettimään omia vapaaehtoistehtäviä siten, että niihin olisi helpompi lähteä mukaan. Julkaistuja tehtäviä voi linkittää myös yhdistyksen omille sivuille tai jakaa sosiaalisen median kanavissa.
Palveluun pääset tästä
Onko toiminnassamme matala kynnys ei-suomenkieliselle?
Jos haluat kehittää oman yhdistysesi toimintaa ja siihen mukaan lähtemistä ei-suomenkielisille, kannattaa lukea Pakolaisavun tekemä kysymyslista, johon on koottu muutama huomio. Monesta kohdasta on varmasti myös hyötyä suomea äidinkielenäänkin puhuvien mukaan tulemisessa.
Lue lisää tästä
Vuoden vapaaehtoisen äänestys käynnissä nyt
Kansalaisareena palkitsee vuosittain Vuoden vapaaehtoisen ympäri Suomea ehdotetuista vapaaehtoisista. Äänestä Vuoden vapaaehtoinen -palkinnon saajaa 27.10. mennessä. Hattulasta mukana on Elina Kataja ja Hämeenlinnasta Minna Juuri-Oja-Salo ja Sirpa Lundgren. Vuoden 2019 vapaaehtoinen palkitaan Vapaaehtoisten päivänä 5.12.2019.
Kannattaa ottaa hetki aikaa ja lukea ehdokkaiden kuvauksia läpi. Ehdotusten taustalta löytyy suuri määrä vapaaehtoistunteja ja idearikkautta ympäri maata eri-ikäisten vapaaehtoisten toimesta. Niistä voi ottaa inspiraatiota omaankin tekemiseen.
Lue tarkemmin Kansalaisareenan sivuilta
Tulossa: Vuoden vapaaehtoistoiminnan äänestys  
Hämeenlinnan seudun vapaaehtoistoiminnan verkosto haluaa nostaa esille seudun arvokasta vapaaehtoistoimintaa ja etsii taas hyviä vapaaehtoistoiminnan muotoja. Ehdotuksista valitaan yksi vuoden 2019 vapaaehtoistoiminnaksi. Tarkempi aikataulu ja tiedot kerrotaan marraskuun uutiskirjeessä, mutta hyviä toimintamuotoja kannattaa jo nyt alkaa miettimään.
Kuntien ja sidosryhmien ajankohtaisia asioita
Hämeenlinnan kaupungin järjestöavustukset haettavissa 
Tila-avustusten ja yleisavustusten hakuaika päättyy to 31.10.2019 klo 12.00. Avustusvuonna voi saada vain yhtä avustusta. Yleisavustusta myönnetään yli 500 euroa.
Minipilotteja jatkuvaan toimintaan/perustoimintaan (entiset 500 euron tai alle toiminta-avustukset) haetaan 1.1.-30.11.2020. 
Lue lisää avustuksista
HML Open City Challenge haastaa järjestötoimijat kehittämään Hämeenlinnan keskustaa!
Toimiiko järjestössäsi paljon luovia ja aikaansaavia ihmisiä, joilla on hyvä yhteinen tekemisen meininki? Ideoita kyllä olisi, mutta rahoituksen saaminen välillä vaivalloista? Crazy Town haluaisi tietää, miltä tulevaisuuden Hämeenlinna näyttää yhdistysten silmin. Osallista järjestösi jäsenet mukaan ja vaikuta, kokeile sekä onnistu haasteen avulla! HML Open City Challenge -haastekampanja kerää kokeiltavia kehitysideoita Hämeenlinnan keskustan kehittämiseksi. Tarjolla on parhaille ideoille noin 2500 euron rahoitus, työtilat kolmeksi kuukaudeksi sekä tukea ja sparrausta toteutukseen. Jätä ehdotus 28.10. mennessä.
Lue tarkemmin ohjelmasta
Tiedoksi selvitys kulttuurin hyvinvointia ja terveyttä edistävästä työstä kunnissa
Kulttuuri lisää tutkimusten mukaan hyvinvointia ja terveyttä, mutta edistävätkö kunnat riittävästi kulttuuria, erityisesti hyvinvointia ja terveyttä edistävää kulttuuria? Millaisilla resursseilla työtä tehdään? Näihin kysymyksiin löytyy vastauksia THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön viime keväänä ensimmäistä kertaa tekemästä tiedonkeruusta, joka selvitti kulttuurin ja erityisesti hyvinvointia ja terveyttä edistävän kulttuurin edistämistyötä kunnissa.
Lue tarkemmin selvityksestä
#Järjestödigi
Suomalaisten järjestöjen digitalisaatiota, viestintää ja sosiaalisen median käyttöä kartoittavaan parhaillaan kyselyllä, joka on tarkoitettu järjestöjen ja yhdistysten toimijoille, viestijöille, työntekijöille, luottamushenkilöille ja johtajille, mutta vastata voi myös muussa järjestöroolissa. Kysely on avoinna 27.10. asti. Järjestödigi-kartoituksen tulokset julkaistaan Helsingissä 13.12.2019. Vastauksia toivotaan kaikilta järjestösektoreilta ja eri kokoisista järjestöistä. Jokainen vastaus on arvokas ja vahvistaa koko suomalaisen järjestökentän tilan hahmottamista aihepiirien tiimoilta.
Lue tarkemmin järjestödigi.fi
Yhdistyksiin sekä niiden toimintaan ja tuleviin tapahtumiin voit tutustua tarkemmin meidanhame.fi-yhdistystietopalvelusta.
Ajankohtaisia asioita yhdistyksille?
Seudullisen uutiskirjeen osana välitämme yhdistyskentälle suunnattuja tiedotteita ja ajankohtaisten tilaisuuksien mainoksia. Valmis aineisto tai linkki nettisivulla olevaan tietoon, tulee toimittaa kuun 9. päivään mennessä järjestökoordinaattorille heli.laurikainen@hameensetlementti.fi.
Katso lisää järjestöyhteistyön uutisia Kanta-Hämeen uutiskirjeestä.
Copyright © 2019 Hämeen Setlementti ry, All rights reserved.


Haluatko muuttaa uutiskirjeen tilaustasi?
Voit päivittää tilaustapasi tai lopettaa tilauksesi.

Email Marketing Powered by Mailchimp