Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 31 juli 2021


Beste vrienden,
 
We willen allemaal gezond zijn en altijd gezond blijven. Maar gezondheid kan helaas niet bestaan zonder de aanwezigheid van ziekte. En als we goed naar ziekte kijken, zien we ziekte kan evenmin bestaan zonder de aanwezigheid van gezondheid. Waar ziekte is, daar is gezondheid. En waar gezondheid is, daar vind je ziekte. Gezondheid en ziekte vormen samen een balans in je lichaam.
 
Op het niveau van de geest, is ook zo’n balans aanwezig. Het is de balans tussen onze negatieve en positieve emoties. We kunnen niet alleen voor de positieve emoties kiezen. Kiezen we bijvoorbeeld alleen voor liefde, dan zien we al gauw dat dat niet mogelijk is. Boosheid, als een negatieve emotie, heeft ook bestaansrecht. Zij mag er zijn. En wil, net als liefde, gerespecteerd worden.
 
Ben je boos? Je mag boos zijn. Je moet niet denken dat je boosheid getransformeerd moet worden naar liefde. Boosheid transformeren naar liefde is heel schadelijk. Want onbewust onderdruk je dan je boosheid en erken je daarmee haar bestaansrecht niet. Je boosheid heeft een reden. Je ziet bijvoorbeeld dat er onrecht is en je bent woedend. Je wilt iets doen. De boosheid geeft je de kracht om te helpen.
 
Is er boosheid, dan is wijsheid er ook. Het erkennen van je boosheid geeft je juist de kans om de wijsheid in jezelf te ontdekken. Je geest is altijd in balans. Ontdek deze balans en handel vanuit non-discriminatie. Boosheid en wijsheid vormen een prachtige combinatie om je te begeleiden in het denken, handelen en spreken.
 
Negatieve en positieve emoties zijn geen vijanden van elkaar. Spirituele oefeningen behelzen vaak het kiezen voor positieve emoties en het transformeren van negatieve emoties. En dat terwijl negatieve emoties net zo belangrijk zijn als positieve emoties. Lijden heeft een even belangrijke positie in het leven als geluk. In het lijden zien we geluk. En als we heel diep naar geluk kijken, zien we het lijden.
 
Lijden is niet een probleem dat opgelost moet worden. Lijden is een realiteit. De Boeddha noemde lijden een nobele waarheid. Lijden is een waarheid. Boosheid is ook een waarheid. Lijden en boosheid zijn geen problemen die opgelost moeten worden. In lijden als een waarheid is een andere waarheid aanwezig, nirvana: de ultieme wijsheid die ons van alle illusies bevrijdt.
 
Boosheid is geen probleem. Boosheid is een kans om je wijsheid te ontdekken. Iedere emotie is een kans. Geen enkele emotie is beter dan welke andere emotie dan ook. Alle oefeningen die ik aanreik, hebben de functie om te ontdekken dat je geest altijd in balans is. En dan, dan kun je je ware jezelf zien. Het is een feest om helemaal jezelf te zijn. En te genieten van deze grote vrijheid om met en vanuit je ware ‘ik’ te leven.
 
Met vriendelijke groeten,
 
 
Cuong Lu

Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

driejarig intensief verdiepingsprogramma

In de opleiding Boeddhistische Psychologie worden boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness een geheel. Cuong Lu brengt Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh samen en geeft het boeddhisme een nieuw gezicht.
 

Naar deze opleiding

Cursus

Ontdek Je Ware Ik (online)

  • 25-26 sep 2021
  • 30-31 okt 2021
  • 28-29 nov 2021

In het leven, denk je dat je jezelf al kent. Je denkt dat je weet wat een ik is. Maar, wat is een ik eigenlijk? Een ik is de kern van jezelf. Je lichaam is nog niet de kern van jou. Het manifesteert zich slechts een tijdje op basis van condities. Je bewustzijn is ook niet je ware ik. Jouw bewustzijn is opgebouwd uit emoties en gedachten die voortdurend veranderen. Als je stabiel en vrij wilt zijn, moet je de diepste kern van jezelf leren kennen.

Meer info en inschrijving

Cursus

Dieet voor Lichaam en Geest (online)

  • 10 t/m 14 November 2021

We consumeren elke dag vier soorten voeding: eetbaar voedsel, zintuiglijke indrukken, wil en bewustzijn. Het eetbare voedsel voedt ons lichaam, en nemen we in via onze mond. Zintuigelijke indrukken, wil en bewustzijn voeden onze geest.
 
Zintuiglijke indrukken komen van onze zintuigen: ogen, oren, neus, tong en lichaam. Ook ons denken behoort in het boeddhisme tot de zintuigen. En wil is een product van ons denken, maar wordt hier als een apart soort voeding neergezet. Wil is belangrijk, want stuurt ons denken in de richting van rust of onrust, oorlog of vrede. Als laatste bewustzijn, het meest mysterieuze aspect van onze geest. Bewustzijn voedt de geest elke dag. Maar wat is bewustzijn? Bewustzijn omvat alles wat plaatsvindt in het gebied van contact, denken en geheugen. In deze cursus zal dit aspect heel duidelijk uitgelegd worden, zodat je ook deze bijzondere voeding voor je geest kunt herkennen.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons werkadres (geen post) is:

Landgoed ISVW

Dodeweg 8
3832 RD Leusden

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mind Only · Boschpolderstraat 10 · Gouda, 2807 LJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp