Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 4 februari 2022


Beste vrienden,
 
Toen hij 60 was ontmoette ik mijn leraar Thich Nhat Hanh. Hij zag er heel jong uit. Vanaf het eerste moment wist ik meteen dat hij mijn leraar was. Na deze ontmoeting heb ik 35 jaar lang een leven geleefd met de aanwezigheid van de Dharma. Ik ben mijn leraar diep dankbaar. Hij heeft mijn leven met de Dharma getransformeerd. En nu is hij er niet meer. Op 22 januari 2022 om 1.30 uur is mijn dierbare leraar op 95-jarige leeftijd overleden in de Tu Hieu-tempel, onze wortel-tempel in Vietnam.
 
In het jaar 2000 kreeg ik de lamptransmissie van hem. Ik wist toen niet dat ik nog een lange weg te gaan had voordat ik een zenleraar kon zijn. En dat was de moeilijkste weg van mijn leven. Meer dan eens was ik wanhopig en hopeloos. Soms had ik het gevoel dat ik helemaal alleen stond in het leven. Maar nu heb ik de weg, die ik bij mijn leraar Thich Nhat Hanh ooit begon, voltooid. Ik heb hem afgelegd.
 
De gemeenschap was nog heel klein toen ik Plum Village binnenstapte. Ik was zijn 19de klooster-leerling. Thây (leraar) gaf ieder van ons zijn persoonlijke begeleiding. Hij leerde ons hoe we moesten ademen, glimlachen en lopen. Hij begeleidde ons met heel veel geduld hoe we de bel moesten uitnodigen. In 16 jaar heeft hij mij van een kind tot een volwaardige kloosterling gemaakt. Mijn dankbaarheid naar hem toe is niet te beschrijven.
 
Toen ik bij hem verbleef, ontdekte ik dat onze zen-traditie nooit onderbroken is geweest. Ik was thee met hem aan het drinken en vroeg op welke datum hij de lamptransmissie van zijn leraar ontvangen had. Hij zei: “Op 1 mei 1966.” Ik begon toen met een onderzoekje en kwam er tot mijn verrassing achter dat sinds de oprichter van Zen, zenmeester Hui Neng (938 – 713), het doorgeven van de lamptransmissie nooit is gestopt.
 
En ik ga dat voortzetten. De lamp vertegenwoordigt de wijsheid. Onze maatschappij heeft de wijsheid en het licht nodig. Ik besef dat ik nog heel veel te doen heb. Maar ik ben niet alleen. Ik ervaar de steun van Thây en van alle leraren van onze zen-traditie in mijn leven en in mijn werk. Ik zal nooit meer hopeloos zijn. Ik heb het vertrouwen gevonden. Ik zie dat ik diepe wortels heb en dat ik gelukkig ben. Ik wil dat iedereen zijn wortels kan vinden zodat vrijheid en geluk mogelijk zijn.
 
Met vriendelijke groeten,
 
 
Cuong Lu

Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

driejarig intensief verdiepingsprogramma

In de opleiding Boeddhistische Psychologie worden boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness een geheel. Cuong Lu brengt Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh samen en geeft het boeddhisme een nieuw gezicht.
 

Naar deze opleiding

Cursus

Een Gezonde Boosheid (op locatie)

  • 23, 24 april 2022
  • 28, 29 mei 2022
  • 25, 26 juni 2022

Kan boos zijn goed en slecht zijn voor onze gezondheid? Wanneer we boos zijn onderdrukken, is het slecht voor onze gezondheid. Een onderdrukte boosheid komt meestal terug in een explosie waar we helemaal geen controle over hebben. Zij maakt veel relaties kapot en brengt veel lijden met zich mee, voor onszelf en voor anderen.
 
Maar boos zijn kan ook heel gezond zijn. Een gezonde boosheid is een emotie die gezien en erkend wordt. In dat geval wordt deze emotie goed verzorgd, en helpt zij ons om onszelf en anderen beter te begrijpen. Een gezonde boosheid versterkt ons inzicht en is een fundament voor ware liefde.

Meer info en inschrijving

Cursus

Gelukkig Leven Met Angst (online)

  • 12, 13 maart 2022
  • 16, 17 april 2022
  • 21, 22 mei 2022

Angst is een waarschuwing voor gevaar. Maar, angst is helemaal niet gevaarlijk. Angst is gelijkwaardig aan alle andere emoties in ons bewustzijn. Leren we angst beter kennen, dan kunnen we angst met compassie behandelen.

Iedereen wordt in het leven weleens angstig. Jij bent dus niet de enige. Helaas vechten we vaak tegen angst door te geloven dat we niet gelukkig kunnen zijn als er angst in ons is. Angst en geluk kunnen heel goed met elkaar samenleven. Het zijn geen vijanden van elkaar.

In deze cursus leren we angst beter kennen door de relatie tussen angst en lichaam, gevoelens, denkbeelden, emoties en bewustzijn te kennen. Deze compassie is een must als je vaak lastiggevallen bent of wordt door een emotie die helemaal niet negatief of slecht is. Gelukkig leven met angst is zeker mogelijk.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:

Mind Only

Boschpolderstraat 10
2807 LJ Gouda

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.