Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 16 oktober 2021


Beste vrienden,
 

Het leven is geweldig. Maar dat zien we niet altijd als we vastzitten in ons denken. In het denken ervaren we ons geluk niet. Denken en gelukkig zijn kunnen elkaar uitsluiten. Denken is gebaseerd op oorzaak en gevolg. We denken: ‘Ik lijd vanwege jou. Jij bent de oorzaak van mijn lijden.’ Dat oorzaak-en-gevolgdenken kan ons in de richting van geweld sturen. Denken kan erg gewelddadig zijn.

We geven elkaar de schuld en beseffen vaak niet dat dit ons lijden erger maakt. We maken dus een verkeerde keuze. In plaats van in de richting van geluk te gaan, volgen we het pad van wanhoop. Dat doen we uit onwetendheid. We realiseren ons niet dat we het slachtoffer zijn van ons denken. We weten vaak te weinig over ons lichaam en onze geest. Daarom hebben we de Dharma nodig om ons inzicht te herkennen.

Inzicht wijst ons de weg naar geluk. Het leven is mooi, en in het leven kunnen we altijd vreugde vinden. Echt geluk is altijd aanwezig en erg stabiel. De Dharma helpt ons inzicht en geluk te ontdekken. Geluk geeft ruimte en daarmee tolereren we elkaar. Het is verschrikkelijk wanneer we vastzitten in ons denken en geloven dat alleen wij de waarheid hebben. Zo veroorzaken we een breuk in onze gemeenschap.

Waar inzicht is, is harmonie. Dus als er geen harmonie is in een gemeenschap, weten we dat de mensen in deze gemeenschap hun wijsheid niet herkennen. Zodra we ons inzicht zien, zijn we meteen gelukkig. Zo snel kunnen we ons lijden transformeren. Lijden is geen probleem als we inzicht hebben. Is inzicht heel dichtbij, dan is geluk niet ver weg. We leven samen en genieten van elkaars aanwezigheid.

Er is een pad naar geluk en harmonie, en er is ook een pad naar lijden en breuk. De Dharma helpt ons de weg van lijden en de weg van geluk te zien. Het is daarom zeer de moeite waard om de Dharma te leren kennen en toe te passen. Hiervoor ben je nooit te jong of te oud. Met inzicht ontdek je elke dag je geluk. Je geniet van je leven, samen met de mensen om je heen.

 
Met vriendelijke groeten,
 
Cuong Lu

Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

driejarig intensief verdiepingsprogramma

In de opleiding Boeddhistische Psychologie worden boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness een geheel. Cuong Lu brengt Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh samen en geeft het boeddhisme een nieuw gezicht.
 

Naar deze opleiding

Cursus

Dieet voor Lichaam en Geest (online)

  • 10 t/m 14 November 2021

We consumeren elke dag vier soorten voeding: eetbaar voedsel, zintuiglijke indrukken, wil en bewustzijn. Het eetbare voedsel voedt ons lichaam, en nemen we in via onze mond. Zintuigelijke indrukken, wil en bewustzijn voeden onze geest.
 
Zintuiglijke indrukken komen van onze zintuigen: ogen, oren, neus, tong en lichaam. Ook ons denken behoort in het boeddhisme tot de zintuigen. En wil is een product van ons denken, maar wordt hier als een apart soort voeding neergezet. Wil is belangrijk, want stuurt ons denken in de richting van rust of onrust, oorlog of vrede. Als laatste bewustzijn, het meest mysterieuze aspect van onze geest. Bewustzijn voedt de geest elke dag. Maar wat is bewustzijn? Bewustzijn omvat alles wat plaatsvindt in het gebied van contact, denken en geheugen. In deze cursus zal dit aspect heel duidelijk uitgelegd worden, zodat je ook deze bijzondere voeding voor je geest kunt herkennen.

Meer info en inschrijving

Familiedag

Loop Hand in Hand

  • 24 Oktober 2021

Op 24 oktober 2021 heeft Mind Only een dag voor jouw gezin. Op deze dag wordt het programma begeleid door Cuong Lu, ondersteund door Jos Gijzen, Mia Gijzen, Geertje aan de Stegge-Dokter en Mijntje aan de Steeg, leerling van de Vrijeschool. Alle begeleiders zijn jarenlang werkzaam (geweest) in diverse functies binnen het onderwijs.
 
Tijdens deze familiedag, kunnen ouders, kinderen en jongeren samen het onderricht van Mind Only op een plezierige manier beleven. De aanwezigheid van ouders zal een voorbeeld zijn voor de kinderen en jongeren hoe je op een vredige wijze kan genieten van het leven. Het is een dag om als familie met elkaar geluk, stabiliteit en vooral verbinding te kunnen ervaren.

Kinderen en jongeren gaan samen luisteren naar de Dharmalezing van Cuong, en gaan daarna in groepen creatief met elkaar aan het werk en in gesprek over hoe ze de Dharma in hun dagelijkse leven kunnen toepassen. De Dharma voor kinderen en jongeren wordt in drie aspecten uitgedrukt: empathie, compassie en luisteren.  .

Empathie is het vermogen om jezelf volledig in andermans schoenen te verplaatsen. Het opbouwen van de kracht van empathie speelt een vreedzame rol in de wereld van vandaag. Het helpt om relaties te verbinden en vertrouwen te winnen. Door je in te leven in anderen, kun je de essentie van mededogen begrijpen, wat je kind kan helpen aandachtiger naar zichzelf en anderen te luisteren. Zo helpen we kinderen en jongeren hun eigen kracht en kwaliteiten te ontdekken en verder te ontwikkelen. Wij geloven dat kinderen de manier waarop we naar de wereld kijken kunnen veranderen.
 
Er wordt tijdens deze familiedag ook de basis van meditatie beoefend, zoals eetmeditatie, loopmeditatie en ontspanningsmeditatie.

Het programma gaat van start vanaf 10:00 u. en eindigt om 16:00 u., en vindt plaats in Het Dorpshuis in Exloo. Er wordt gezorgd voor een heerlijke lunch.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons werkadres (geen post) is:

Landgoed ISVW

Dodeweg 8
3832 RD Leusden

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mind Only · Boschpolderstraat 10 · Gouda, 2807 LJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp