Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 12 oktober 2022


 
Beste vrienden,


Als we heel diep naar de vergankelijkheid kijken, dan zien we de onvergankelijkheid. Onder de golven van de oceaan, zien we het water. De golven zijn vergankelijk, het water niet. De golven komen en gaan, het water blijft en is er altijd.
 
We zijn de golven van het leven. We worden geboren en we gaan dood. Maar kijken we diep in onszelf, dan ontdekken we iets dat altijd aanwezig is. Dat is een Thuis. Ons Thuis. Een plek van geen geboorte en geen dood. Onze meest stabiele plek.
 
We kunnen onmogelijk gelukkig zijn als we ons Thuis nog niet gevonden hebben. Maar waar in ons zit ons Thuis? Hoe kunnen we het ontdekken? Om Thuis te kunnen zien, hebben we een weg nodig om ons lichaam en onze geest te kunnen waarnemen en begrijpen. Bij het opzetten van Mind Only, wilde ik een weg introduceren om ons lichaam en onze geest te leren kennen.
 
Vanaf oktober 2022 hebben we bij Mind Only een nieuw programma om boeddhistische psychologie te leren. Mind Only introduceert korte modules om boeddhistische psychologie te onderrichten. Iedere module bestaat uit een reeks van vier lesdagen met een interessant onderwerp, zoals ‘Hoe ben je emotioneel stabiel?’
 
Onze emoties kunnen een hevige mate van onstabiliteit in ons veroorzaken. In deze modules krijgen we niet alleen de leerstof van de leraar om emoties en mentale formaties te begrijpen, deelnemers worden ook door hem begeleid om de wijsheid van boeddhistische psychologie te belichamen, zodat ze stabieler in het leven kunnen staan.
 
De driejarige opleiding boeddhistische psychologie duurt lang en niet iedereen heeft hiervoor de tijd om mee te doen. Een module boeddhistische psychologie is daarom laagdrempelig. Het is voor mij een uitdaging om mijn kennis en inzicht door te kunnen geven in deze modules. Mensen die de driejarige opleiding hebben gedaan, kunnen in deze korte modules boeddhistische psychologie voedzame voeding voor hun geest vinden.
 
Daarnaast hebben we deze maand de jaarlijkse internationale Mind Only conferentie, met als thema ‘De Collectieve Dimensie van Geluk’. De collectieve dimensie van geluk is ook de dimensie van Thuis. Waarom? Omdat we Thuis alles samen delen. Thuis zijn we geen individuen meer, we interzijn. We herkennen elkaar als de bladeren van een boom. We zijn kinderen van een moeder, onverbrekelijk met elkaar verbonden. In deze dimensie hebben we een weg, de weg van inzicht en compassie.
 
Voor deze conferentie hebben we een aantal kaartjes met een sterk gereduceerd tarief, zodat mensen met een laag inkomen ook naar deze conferentie kunnen komen. Deze kaartjes zijn direct te bestellen via onze Mind Only website. Graag ontmoet ik heel veel mensen en wil ik mijn geluk met iedereen delen. Dat idee alleen al maakt mij heel erg gelukkig. Graag tot ziens.
 
Met vriendelijke groeten,
 
 
Cuong Lu

Conferentie 2022

De Collectieve Dimensie van Geluk 

 • 29 oktober 2022, Safari Meeting Center, Arnhem

 • Bedrijfsdeelnemers 275 Euro, btw vrij
 • Overige deelnemers 225 Euro, btw vrij
 • Mind Only studenten 185 Euro, btw vrij
 • Mensen met een laag inkomen 85 Euro, btw vrij (we hebben maar een beperkt aantal plaatsen met deze prijs).

Wat is ons concept van geluk? Dat is de vraag. Misschien verwarren we geluk en begeerte. We denken dat geluk oorzaken heeft. We verzamelen de oorzaken om geluk te kunnen bezitten. Maar geluk heeft geen oorzaak.

We kunnen het niet bezitten. Misschien denken we dat geluk schaars is en moet worden bevochten. Echter geluk is nooit exclusief en het is onbeperkt te delen.

Een conferentie met bijzondere sprekers: Cuong Lu, Erik de Jongh, Marjan Slob en Fokke Obbema.

Naar Conferentie

Modules

Vrij Zijn In Het Denken 

Een Module van Boeddhistische Psychologie
 • 7 januari 2023
 • 4 februari 2023
 • 4 maart 2023
 • 15 april 2023
We geloven dat we vrij zijn in het denken. Maar ons denkbewustzijn wordt vaak bepaald door het verleden dat in ons geheugen opgeslagen ligt. In boeddhistische psychologie wordt ons geheugen alayavijñana (letterlijk ‘opslagbewustzijn’) genoemd. Dit bewustzijn bewaart al onze ervaringen in de vorm van zaden, die zich van tijd tot tijd in ons denkbewustzijn als gedachten manifesteren.
 
In deze module geeft Cuong Lu ons les in het goed leren kennen van alayavijñana. Kennis is de basis van onze vrijheid. Het boeddhistische onderricht over alayavijñana dat dateert uit de vierde eeuw, geeft ons een heel duidelijk beeld van wat bewustzijn is, en waar ons denken vandaan komt. Vrij zijn in het denken begint dus met het ontdekken van wat denken eigenlijk is, en hoe we het de juiste richting uit kunnen laten gaan.
 
Naar deze module

Modules

Hoe ben Je Emotioneel Stabiel?

Een module van Boeddhistische Psychologie
 • 8 januari 2023
 • 5 februari 2023
 • 5 maart 2023
 • 16 april 2023
We zijn allemaal emotioneel. We leven ons leven met onze negatieve en positieve emoties. Negatieve emoties zoals boosheid en angst geven ons veel verdriet. Positieve emoties zoals liefde en compassie geven ons veel vreugde. Midden in deze emotionele golven zijn we heel erg onstabiel in het dagelijkse leven.
 
Wat is een emotie en waar komt zij vandaan? Om deze vragen te beantwoorden, moeten we het boeddhistische psychologie-onderricht over mentale formaties niet overslaan. Volgens boeddhistische psychologie hebben we 51 mentale formaties die we kunnen leren herkennen. Het kennen van onze mentale formaties wanneer ze zich manifesteren en wanneer ze uitdoven is een van de sleutels om tot emotionele stabiliteit te komen.
 
Naar deze module

Lezing

Het Verleden Is Nog Niet Voorbij

 • 18 december 2023

We leven vaak met een ouderwets tijdmodel en geloven dat het verleden voorbij is. Dingen die we in het verleden gedaan hebben, lijken onherstelbaar. Door dit misverstand hebben we vaak schuldgevoelens, die ons denken, spreken en handelen beïnvloeden, zonder dat we dat in de gaten hebben.

Toch kunnen we nog steeds alles uit het verleden herstellen. Dat is de kracht van onze wijsheid. In onze wijsheid zien we waar lijden is, daar is geluk. Er is geen enkele scheiding tussen verleden, heden en toekomst. Raak het verleden aan met onze wijsheid en alles komt in beweging.

Het verleden is niet voorbij, het is levendiger dan we denken. Met deze wijsheid kunnen we onze schuldgevoelens herkennen in het dagelijkse leven. Wanneer deze gevoelens oplossen, kunnen ze transformeren in compassie en begrip. We kunnen onze oude wonden helen. We hebben allemaal recht op geluk, ook wanneer we een zeer pijnlijk verleden hebben gehad.

Naar Inschrijving

Opleidingen 

Bijzondere kenmerken van boeddhistische psychologie

 • 20 t/m 29 september 2023 

Boeddhistische psychologie probeert niet de waarheid te beschrijven. Zij is een weg om je te helpen om vrij te zijn van de waarheid, een weg om je te bevrijden van de illusies om gelukkig te kunnen zijn in het leven. Dit bijzondere kenmerk en andere kenmerken worden tijdens deze cursus behandeld. De cursus wordt begeleid door Cuong Lu, een expert in het vertalen van boeddhistische psychologie naar het leven van alledag.

Naar deze opleiding

Opleidingen

Rustend op de Leegte 

 • 28 maart t/m 17 april 2023

Een zen-kloosterling kan onzichtbaar in de maatschappij leven en praktiseren, en belichaamt het inzicht van zijn traditie. Hij helpt mensen die worstelen met lijden, verdriet, stress en burn-out. Het zijn niet de kleren; het is de compassie die een mens tot een zen-kloosterling maakt..

Meer info en inschrijving

Reis

Naar de Wortels van de Wijsheid

 • 15 t/m 29 augustus 2023 

Op deze reis worden we begeleid door zenleraar Cuong Lu. Hij zal ons de oorsprong van het geëngageerde Boeddhisme ontdekken en leren begrijpen. We zullen de plek bezoeken waar dit geëngageerde Boeddhisme is ontstaan. We zullen de schoonheid van deze bijzondere vorm van boeddhisme leren zien. Bovendien komen we in contact met het hart van de Vietnamese cultuur. De twee soorten muziek waar we naar zullen luisteren, dateren van honderden jaren geleden en zijn erkend door Unesco als werelderfgoed. We zullen genieten van Vietnamees voedsel dat steeds meer gewild en gewaardeerd wordt in de hele wereld.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:

Mind Only

Boschpolderstraat 10
2807 LJ Gouda

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.