Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 28 augustus 2021


Beste vrienden,
 
Toen hij zestig was ontmoette ik mijn leraar Thich Nhat Hanh. Hij zag er heel jong uit. Van hem heb ik bewust ademen, mindfulness en interbeing geleerd. Hij wordt dit jaar vijfennegentig, en heeft een zeer betekenisvol leven gehad. Volgens een broeder in de Tu Hieu Tempel, waar Thich Nhat Hanh nu verblijft, is mijn leraar nog steeds vol levenskracht. Ik denk nog altijd aan hem met veel bewondering en respect.
 
De relatie tussen Thich Nhat Hanh en mij is een leraar-leerlingrelatie. Maar niet alleen dat, het is ook een vader-zoonrelatie. Dat komt omdat ik hem als mijn vader zie. Misschien ervaart hij dat niet zo. Ik heb van hem niet alleen wijsheid nodig, maar ook heel veel liefde. Liefde is belangrijk voor de groei van een kind. En dat was heel belangrijk voor mijn groei. Ik houd van mijn leraar en heb veel vertrouwen in hem.
 
Thich Nhat Hanh heeft tegen mij gezegd: “Jij bent mij.” Ik begreep dat niet meteen. Ik vond het moeilijk om te vatten. Nu is het geen geheim meer voor mij. Ik kan hem in mijn lichaam en geest ervaren. De vraag is: ‘Hoe kan ik dit aan mijn leerlingen doorgeven?’ Als je je eigen lichaam en geest helemaal begrijpt, dan zie je dat je meer bent dan een zelf, altijd in verbinding, thuis. Ik ben mijn leerlingen.
 
Zonder verbinding hebben we geen wortels. Wortels geven ons de stabiliteit die we nodig hebben. De meeste mensen ervaren de dood als het einde. Dat komt doordat ze hun eigen wortels nog niet gezien hebben. Uiteindelijk brengt de dood ons thuis. Het woord ‘thuisvaart’ is naar mijn mening veel rijker dan het woord ‘uitvaart’. We hebben/zijn allemaal een thuis. En in ons thuis zijn we nooit van elkaar gescheiden.
 
Het coronavirus brengt scheidingen. Vaak moeten we 1,5 meter van elkaar staan. Dat kan ons heel veel angst en eenzaamheid bezorgen als we ons echte thuis nog niet gevonden hebben. Nu, sinds de coronapandemie, hebben veel mensen last van mentale problemen. En mentale formaties zoals angst, depressie en hopeloosheid hebben onze maatschappij veel schade toegebracht.
 
We kunnen elkaar helpen. Dat is ook de betekenis van een thuis. Thuis hebben we mensen die van elkaar houden en elkaar willen helpen. Mijn diepe wens is dat Mind Only een thuis wordt voor heel veel mensen. Dankzij de aanwezigheid van Mind Only als een thuis, hebben veel mensen een houvast gehad tijdens de moeilijke tijden van hun leven.
 
De Mind Only opleidingen geven daarom meer dan wijsheid en kennis. Onze opleidingen hebben ook het doel om de deelnemers een thuis te bieden. Tijdens de opleiding word je ook getraind om elkaar te herkennen en te ondersteunen. Hoewel de deelnemers vaak ervaren dat mijn lessen heel persoonlijk zijn, geef ik nooit les aan individuen. Ik begeleid alleen groepen en groepen transformeren tot families.
 
We gaan binnenkort beginnen met een nieuw programma: Mind Only Familiedag. Dit programma is bedoeld om jongeren te ondersteunen. Jongeren hebben een stabiel thuis nodig om te groeien. Door familiedagen te organiseren, geven we jongeren de kans om op een luchtige manier zichzelf te leren kennen en uiteindelijk ook de diepte van het leven te kunnen ontdekken. Hun ware thuis te kunnen ervaren.
 
Ik zie jullie graag binnenkort bij onze opleidingen en programma’s.
 
Met vriendelijke groeten,
 
Cuong Lu

Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

driejarig intensief verdiepingsprogramma

In de opleiding Boeddhistische Psychologie worden boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness een geheel. Cuong Lu brengt Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh samen en geeft het boeddhisme een nieuw gezicht.
 

Naar deze opleiding

Cursus

Ontdek Je Ware Ik (online)

  • 25-26 sep 2021
  • 30-31 okt 2021
  • 28-29 nov 2021

In het leven, denk je dat je jezelf al kent. Je denkt dat je weet wat een ik is. Maar, wat is een ik eigenlijk? Een ik is de kern van jezelf. Je lichaam is nog niet de kern van jou. Het manifesteert zich slechts een tijdje op basis van condities. Je bewustzijn is ook niet je ware ik. Jouw bewustzijn is opgebouwd uit emoties en gedachten die voortdurend veranderen. Als je stabiel en vrij wilt zijn, moet je de diepste kern van jezelf leren kennen.

Meer info en inschrijving

Cursus

Dieet voor Lichaam en Geest (online)

  • 10 t/m 14 November 2021

We consumeren elke dag vier soorten voeding: eetbaar voedsel, zintuiglijke indrukken, wil en bewustzijn. Het eetbare voedsel voedt ons lichaam, en nemen we in via onze mond. Zintuigelijke indrukken, wil en bewustzijn voeden onze geest.
 
Zintuiglijke indrukken komen van onze zintuigen: ogen, oren, neus, tong en lichaam. Ook ons denken behoort in het boeddhisme tot de zintuigen. En wil is een product van ons denken, maar wordt hier als een apart soort voeding neergezet. Wil is belangrijk, want stuurt ons denken in de richting van rust of onrust, oorlog of vrede. Als laatste bewustzijn, het meest mysterieuze aspect van onze geest. Bewustzijn voedt de geest elke dag. Maar wat is bewustzijn? Bewustzijn omvat alles wat plaatsvindt in het gebied van contact, denken en geheugen. In deze cursus zal dit aspect heel duidelijk uitgelegd worden, zodat je ook deze bijzondere voeding voor je geest kunt herkennen.

Meer info en inschrijving

Familiedag

Loop Hand in Hand

  • 24 Oktober 2021

Spelend leren is een uitgangpunt van Mind Only en de begeleiders om op een toepasselijke manier de Dharma te leren kennen. Kinderen en jongeren van verschillende leeftijdsgroepen luisteren samen naar de Dharma lezing, en gaan in groepen met elkaar spelen en discussiëren over hoe ze de Dharma in hun dagelijkse leven kunnen toepassen.

De Dharma voor kinderen en jongeren wordt in drie aspecten uitgedrukt: empathie, compassie en luisteren. Empathie is de capaciteit om jezelf helemaal in de ander te kunnen verplaatsen. Deze oefening geeft zelfvertrouwen en begrip. Het helpt ook om de essentie van compassie te kunnen begrijpen, waardoor de kinderen beter naar zichzelf en naar anderen met aandacht kunnen luisteren. We helpen kinderen en jongeren op deze manier om hun eigen kracht en sterkte te ontdekken en te ontwikkelen.
 
Er wordt tijdens deze familiedag ook de basis van meditatie beoefend, zoals eetmeditatie, loopmeditatie en ontspanningsmeditatie.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons werkadres (geen post) is:

Landgoed ISVW

Dodeweg 8
3832 RD Leusden

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.
 


This email was sent to <<Mailadres>>
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
Mind Only · Boschpolderstraat 10 · Gouda, 2807 LJ · Netherlands

Email Marketing Powered by Mailchimp