Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 5 mei 2022


 
Beste vrienden,
 
We zoeken naar geluk en willen geluk bezitten. We denken: ‘Dit is mijn geluk.’ In dit zinnetje zitten twee concepten. Het eerste is een concept over ‘ik’, het tweede een concept over ‘geluk’.
 
De Boeddha zag met zijn inzicht: ‘Er is geen ik’. En als we met ons inzicht naar geluk kijken, dan zien we dat geluk nooit een persoonlijk bezit kan zijn. Wanneer jij gelukkig bent, dan ben ik ook gelukkig. Geluk is altijd iets dat we samen delen. Als geluk een persoonlijk bezit is, dan noemen we dat begeerte. Geluk is geen begeerte. Waar begeerte is, daar is lijden.
 
Echt geluk is deelbaar. We genieten samen van geluk. De wereld is in oorlog omdat we geluk en begeerte niet van elkaar kunnen onderscheiden. De wijsheid van een collectief geluk is heel belangrijk voor ons. Zonder deze wijsheid maken we denkfouten. En daarmee bezorgen we elkaar heel veel lijden.
 
Echt geluk is geen begeerte. Het is niet eens iets wat we moeten zoeken. Echt geluk is er. Het heeft geen oorzaak en we kunnen het nooit bezitten of bewaren. De eenentwintigste eeuw zou gekenmerkt moeten worden door onze ontdekking van de collectieve dimensie van geluk. We kunnen elkaar gelukkig maken. En dat is de enige wijze om echt gelukkig te kunnen zijn.

Met vriendelijke groeten,

 
Cuong Lu

Conferentie

De Collectieve Dimensie van Geluk 

  • 29 oktober 2022
    Safari Meeting Center, Arnhem

Wat is ons concept van geluk? Dat is de vraag. Misschien verwarren we geluk en begeerte. We denken dat geluk oorzaken heeft. We verzamelen de oorzaken om geluk te kunnen bezitten. Maar geluk heeft geen oorzaak.

We kunnen het niet bezitten. Misschien denken we dat geluk schaars is en moet worden bevochten. Echter geluk is nooit exclusief en het is onbeperkt te delen.

Een conferentie met bijzondere sprekers: Cuong Lu, Erik de Jongh, Marjan Slob en Fokke Obbema.

Naar Conferentie

Opleidingen 

Opleiding Boeddhistische psychologie

  • Nieuwe inschrijving is gestart

Mind produceert illusies. Kunnen we mind niet zien, dan kunnen we zijn werkingen niet volgen. We zijn vaak slachtoffers van onze illusies, zonder dat te beseffen. We lijden, omdat we onze mind niet kennen. We zoeken naar objecten die mind als geluk vast kan houden. We kijken naar ons verleden, heden en toekomst en geloven dat ze waar zijn. Mind is een doolhof, een doolhof dat elke dag invloed heeft op ons denken, spreken en doen. Kunnen we mind niet ontcijferen, dan kunnen we niet echt vrij zijn.

Naar deze opleiding

Opleidingen 

Bijzondere kenmerken van boeddhistische psychologie

  • 20 t/m 29 september 2023 

Boeddhistische psychologie probeert niet de waarheid te beschrijven. Zij is een weg om je te helpen om vrij te zijn van de waarheid, een weg om je te bevrijden van de illusies om gelukkig te kunnen zijn in het leven. Dit bijzondere kenmerk en andere kenmerken worden tijdens deze cursus behandeld. De cursus wordt begeleid door Cuong Lu, een expert in het vertalen van boeddhistische psychologie naar het leven van alledag.

Naar deze opleiding

Cursus

Een Gezonde Boosheid (onine)

  • 17, 18 september 2022
  • 12, 13 november 2022
  • 10, 11 december 2022

Kan boos zijn goed en slecht zijn voor onze gezondheid? Wanneer we boos zijn onderdrukken, is het slecht voor onze gezondheid. Een onderdrukte boosheid komt meestal terug in een explosie waar we helemaal geen controle over hebben. Zij maakt veel relaties kapot en brengt veel lijden met zich mee, voor onszelf en voor anderen.
 
Maar boos zijn kan ook heel gezond zijn. Een gezonde boosheid is een emotie die gezien en erkend wordt. In dat geval wordt deze emotie goed verzorgd, en helpt zij ons om onszelf en anderen beter te begrijpen. Een gezonde boosheid versterkt ons inzicht en is een fundament voor ware liefde.

Meer info en inschrijving

Reis

Naar de Wortels van de Wijsheid

  • 15 t/m 29 augustus 2023 

Op deze reis worden we begeleid door zenleraar Cuong Lu. Hij zal ons de oorsprong van het geëngageerde Boeddhisme ontdekken en leren begrijpen. We zullen de plek bezoeken waar dit geëngageerde Boeddhisme is ontstaan. We zullen de schoonheid van deze bijzondere vorm van boeddhisme leren zien. Bovendien komen we in contact met het hart van de Vietnamese cultuur. De twee soorten muziek waar we naar zullen luisteren, dateren van honderden jaren geleden en zijn erkend door Unesco als werelderfgoed. We zullen genieten van Vietnamees voedsel dat steeds meer gewild en gewaardeerd wordt in de hele wereld.

Meer info en inschrijving
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons adres:

Mind Only

Boschpolderstraat 10
2807 LJ Gouda

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.