Copy
Is deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar? Bekijk de e-mail in uw browser
Nieuwsbrief voor geïnteresseerden - januari 2020

Wonen bij September: als het thuis niet meer gaat


Mensen met dementie kunnen met de juiste hulp lang zelfstandig wonen, maar er komt een moment dat dit niet meer lukt. Een moment dat de persoon met dementie, maar ook de familie niet graag ziet komen, maar waarvan we ook kunnen zeggen: neem de stap niet te laat.

Welke mantelzorger laat graag de zorg los? Het is een hele stap, zij willen zeker weten dat hun verwant een fijne plek heeft om te wonen. En dat dat een plek is waar ze zelf ook welkom zijn.

De mens centraal
Bij Wonen bij September leven we het dagelijks leven, als een groot gezin. Ieder kan zijn eigen ritme bepalen, doet mee aan de dagelijkse bezigheden die hij of zij leuk vindt. Zelfredzaamheid stimuleren we: we lunchen en eten gezamenlijk, met bewoners en medewerkers. We verzorgen deze maaltijden ook met elkaar. We vouwen samen de was, we verzorgen de huisdieren en kijken wat de mensen blij maakt: van creatief tot wandelen, van lezen tot samen op de duofiets. Wat mensen zelf kunnen, doen ze zelf. Met de rest helpen we ze een handje, 24-uurs zorg is vanzelfsprekend.

Wilt u informatie of heeft u hulp nodig?


Neem contact op met Patricia Waller Diemont, woonzorgconsulent bij September via e-mail of 06-50439658 .

Patricia werkt al sinds de oprichting van September bij de organisatie. Zij helpt met verschillende praktische en/of financiële zaken die u tegenkomt bij de inschrijving bij een woonhuis van en de verhuizing naar een huis van September.

U kunt denken aan: 
  • het aanvragen van een indicatie (VVP04 of VVP05)
  • het berekenen van de wettelijke verplichte eigen bijdrage bij het CAK
 
Ook voor een rondleiding, een advies over welk woonhuis geschikt is voor u of uw naaste en vragen over het dagelijkse leven bij September kunt u bij Patricia terecht.


Wettelijke eigen bijdrage CAK: hoe werkt het? 

De kosten voor wonen in een woonhuis voor dementie bestaan over het algemeen in Nederland uit drie onderdelen: kosten voor wonen, kosten voor zorg en de eigen bijdrage via het CAK. De laatste is wettelijk geregeld en inkomensafhankelijk.
 

Eigen bijdrage CAK

In de Wet langdurige zorg (Wlz) is geregeld dat iedereen in Nederland ook een eigen bijdrage betaalt. Deze is inkomensafhankelijk en wordt berekend en geïnd door het CAK. Wij kunnen u of uw familie helpen bij de berekening van de eigen bijdrage aan het CAK en ook willen we u verwijzen naar de Rekenhulp van het CAK. U heeft dan een indicatie van het bedrag dat het CAK aan u zal berekenen. De inning van deze bijdrage gaat niet via September, maar via een aparte factuur van het CAK.
 

Meer informatie


Heeft u vragen of hulp nodig bij het berekenen van de kosten voor wonen, zorg of de eigen bijdrage aan het CAK? Neem dan gerust contact op met Patricia Waller Diemont.

 

Ontmoet ons 


In alle huizen van September bent u altijd van harte welkom voor een kop koffie, een keertje meelunchen of -eten of een rondleiding. De medewerkers én bewoners vertellen u graag over het leven bij September. Zo krijgt u een mooi en eerlijk beeld van de dagelijkse gang van zaken en de mensen die al wonen bij September. 

Lees meer

FILMTIP 
 
kapsalon romyKapsalon Romy 
 
Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer.

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma.

De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

U kunt de film nog bekijken in verschillende filmtheaters in Nederland of vanaf begin februari via Pathé Thuis.

Vijf tips voor verhuizen bij dementie


Verhuizen is voor mensen met dementie en hun familie en verwanten een ingrijpende gebeurtenis. Het is een dag die levensveranderd is, vaak met veel emotie en een dosis stress.

Bij September verhuizen we veel mensen met dementie. We geven alvast vijf tips die de aanloop naar de verhuizing en de dag zelf wat makkelijker kunnen maken. 

Ga naar de vijf tips

September in beeld

Oliebollen bakken! Oud en nieuw was een waar feest voor iedereen. Veel mensen willen helpen bij het maken van beslag, het bakken van de oliebollen en appelflappen buiten en hebben eigen familierecepten om de feestelijke hapjes nog lekkerder te maken!

Bron: Instagram Wonen bij September
Elke bewoner die dat leuk vindt, heeft meegeholpen met het versieren van de huizen tijdens de feestmaand. Met Sinterklaas en kerst wordt er dus heel wat afgeknutseld. Eigen kerststukjes, kaarten: de gezelligheid van het maken van alles brengt zoveel goeds. 

Bron: Facebook Wonen bij September
Facebook
LinkedIn
Website
Instagram
Copyright © 2020 Wonen bij September
Postbus 2136 | 3440 DC Woerden

Deze nieuwsbrief voor geïnteresseerden verschijnt zes keer per jaar en is verstuurd naar: <<E-mailadres>>
privacyafmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp