Copy
Is deze nieuwsbrief niet goed zichtbaar? Bekijk de e-mail in uw browser
Nieuwsbrief voor geïnteresseerden - oktober 2019

Wonen bij September: als het thuis niet meer gaat


Mensen met dementie kunnen met de juiste hulp lang zelfstandig wonen, maar er komt een moment dat dit niet meer lukt. Vaak zien mensen op tegen dit moment, en dat is niet verwonderlijk. Wie wil nu verhuizen naar een plek waar je ziekte centraal staat? Ook voor mantelzorgers is de verandering een hele stap, zij willen zeker weten dat hun verwant een fijne plek heeft om te wonen. En dat dat een plek is waar ze zelf ook welkom zijn.

De mens centraal
Bij Wonen bij September staat de mens centraal. In een warme, liefdevolle omgeving kunnen mensen het leven voortzetten zoals ze dat gewend zijn of waren. Hulp en zorg is vanzelfsprekend 24 uur per dag aanwezig, maar mensen bepalen zelf wat zij op een dag doen, waar zij zin in hebben. Vroeg opstaan? Dat kan. Uitslapen ook. Bij September bepalen de interesses van de bewoners het ritme van de dag. Geen vaste doucheschema's. activiteitenkalenders of verplichte uitjes. 

Wonen bij September is bijzonder geschikt voor mensen die van gezelligheid houden, die het fijn vinden om een eigen plek te hebben, maar opbloeien als zij dingen samen kunnen doen. We lunchen en eten gezamenlijk, met bewoners en medewerkers. We verzorgen deze maaltijden ook met elkaar. We vouwen samen de was, we verzorgen de huisdieren en kijken wat de mensen blij maakt: van creatief tot wandelen, van lezen tot samen op de duofiets. En verwanten, familie en vrienden zijn altijd van harte welkom, dag en nacht. 

Meer informatie
Mensen met een VVP04 of VVP05 kunnen bij September komen wonen. Wilt u meer informatie? Neem dan contact op met Patricia Waller Diemont, woonzorgconsulent bij September voor een persoonlijk advies, een bezoek aan huis en eventuele beschikbaarheid.
 

Heeft u hulp nodig?


Neem contact op met Patricia Waller Diemont, woonzorgconsulent bij September via e-mail of 06-50439658 .

Patricia werkt al sinds de oprichting van September bij de organisatie. Zij helpt met verschillende praktische en/of financiële zaken die u tegenkomt bij de inschrijving bij een woonhuis van en de verhuizing naar een huis van September.

U kunt denken aan: 
  • het aanvragen van een indicatie (VVP04 of VVP05)
  • het berekenen van de wettelijke verplichte eigen bijdrage bij het CAK
 
Ook voor een rondleiding, een advies over welk woonhuis geschikt is voor u of uw naaste en vragen over het dagelijkse leven bij September kunt u bij Patricia terecht.

Kosten: zorg, wonen en eigen bijdrage CAK 

De kosten voor wonen in een woonhuis voor dementie bestaan over het algemeen in Nederland uit drie onderdelen: kosten voor wonen, kosten voor zorg en de eigen bijdrage via het CAK.

Voor wonen rekent September een marktconforme huurprijs van het appartement. De zorg voor bewoners van September wordt gefinancierd vanuit de Wet langdurige zorg (Wlz). Hiervoor is een indicatie van het CIZ nodig. In alle woonhuizen, behalve in Witmarsum, betaalt het zorgkantoor de kosten voor zorg direct aan September (ZIN). In Witmarsum wordt dit geregeld via het pgb. Hier maken we ook voor de zorgverlening een contract tussen September en de bewoner.

Voor meer informatie over de vergoedingen en de Wlz kunt u terecht op Rijksoverheid.nl.

Eigen bijdrage CAK

In de Wet langdurige zorg is geregeld dat iedereen in Nederland ook een eigen bijdrage betaalt. Deze is inkomensafhankelijk en wordt berekend en geïnd door het CAK. Wij kunnen u of uw familie helpen bij de berekening van de eigen bijdrage aan het CAK en ook willen we u verwijzen naar de Rekenhulp van het CAK

Heeft u vragen of hulp nodig bij het berekenen van de kosten voor wonen, zorg of de eigen bijdrage aan het CAK? Neem dan gerust contact op met Patricia Waller Diemont.

Ontmoet ons 


8 november 2019 van 15 - 17 uur

in Bodegraven 

We openen de deuren van ons gloednieuwe woonhuis in Bodegraven. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Vanaf 11 november zullen de bewoners hun intrek nemen.

Lees meer

BOEKENTIP
 
woorden schieten tekort bookcoverWoorden schieten tekort - Nicci French
 
In dit persoonlijke boek onderzoekt Nicci Gerrard alle aspecten van dementie. Wat is het? Hoe gaat de maatschappij ermee om en wat zegt de wetenschap erover? Hoe ziet het eruit voor een buitenstaander en hoe is het om deze ziekte zelf te hebben? Een prachtig, verhelderend en aangrijpend boek waar velen (met familie) met een vorm van dementie zich in zullen herkennen.

U kunt het boek hier bestellen, ook als e-book of luisterboek.

Vijf tips voor bewegen met dementie


Afgelopen Wereld Alzheimerdag op 21 september stond in het teken van Samen Bewegen. Uit meer en meer onderzoeken blijkt dat bewegen bij dementie ontzettende belangrijk is. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn er vaak nog kleine bewegingen mogelijk.

Bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig.Wat kun je doen om fit te blijven bij dementie? Vijf dingen die wij vaak doen in onze woonhuizen met bewoners en die gegarandeerd veel plezier en beweging opleveren, die u nu thuis samen ook al kunt doen.

Ga naar de vijf tips

 

September in beeld

Soms is het gewoon heerlijk weer om op de bank te kruipen! Lekker in een hoekje met een blaadje rustig lezen. Zo komen we de dag wel door. ⁣


Bron: Instagram Wonen bij September
Samen op pad in de wijk op Wereld Alzheimerdag. Een medewerker in Witmarsum maakte een mooie fotospeurtocht waar de bewoners veel plezier aan beleefden.

Bron: Facebook Wonen bij September
Facebook
LinkedIn
Website
Instagram
Copyright © 2019 Wonen bij September
Postbus 2136 | 3440 DC Woerden

Deze nieuwsbrief voor geïnteresseerden verschijnt zes keer per jaar en is verstuurd naar: <<E-mailadres>>
privacyafmelden

Email Marketing Powered by Mailchimp