Copy
Nieuwsbrief juli 2020                                                                                                                                                   Bekijk online

In deze nieuwsbrief:

Sluit je aan bij het netwerk Rookvrije Generatie

Nijmegen is op weg naar de Rookvrije Generatie: van rookvrije schoolterreinen en sportvelden tot coaching voor medewerkers en studenten bij het stoppen met roken. De Rookvrije Generatie is één van de zeven thema's waar we vanuit 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen' aan werken. Uit een enquête die het Nijmeegse digitale stadspanel in februari invulde, blijkt onder meer dat 90 procent van de panelleden achter een rookverbod op plaatsen als scholen, ziekenhuizen en speeltuinen staat. Een algeheel rookverbod op straat kon op minder instemming rekenen: 41 procent van de panelleden gaf aan dit een goed idee te vinden. Kijk hier voor de volledige uitslag van de enquête.

Op de hoogte blijven en meedoen
Werk je aan het rookvrij maken van jouw organisatie of instelling? Of ondersteun je mensen die willen stoppen met roken? Je kunt je aansluiten bij het netwerk dat de Rookvrije Generatie in Nijmegen verder brengt. Zo mis je geen enkele ontwikkeling én ontdek je hoe andere organisaties en professionals het aanpakken. En misschien heb je zelf wel een mooie tip voor anderen!

Aansluiten? Volg de Rookvrije Generatie Nijmegen op LinkedIn en neem contact op met coördinator Evelien te Rietstap.

'Gezond zijn is méér dan niet ziek zijn'

Hoe stimuleer je mensen om juist in deze tijd gezond en positief te blijven? Corona raakt het welbevinden van iedereen. Daarom besloot GGD Gelderland-Zuid tot een laagdrempelige publiekscampagne op de sociale media. Wie de tips volgt, voelt zich beter en optimistischer. #blijfpositiefgezond is door tienduizenden Nijmegenaren gevolgd.

Niet zomaar een kreet
Positieve gezondheid is niet zomaar een kreet, vertellen gezondheidsmakelaar Elone Quartel en communicatiemedewerker Maarten Haarhuis: "Positieve gezondheid is een benadering die niet de ziekte centraal stelt, maar uitgaat van een betekenisvol leven, veerkracht, eigen regie, aanpassingsvermogen en meedoen. Die factoren spelen mee bij hoe gezond je je voelt. Gezond zijn is dus méér dan niet ziek zijn." 
Benieuwd naar het volledige verhaal van Elone en Maarten? Lees verder.


Elke maand laten we professionals aan het woord over hoe zij in Nijmegen werken aan een groene, gezonde en actieve stad. Kijk hier voor alle inspiratieverhalen.

In oktober: de Vitaliteitsweek én nieuwe partners!

Vitaliteit werkt! Dat is één van de speerpunten uit het lokaal preventieakkoord Nijmegen, dat bijna 40 organisaties in oktober 2019 in het kader van 'Groen, gezond en in beweging' ondertekenden. Eén van de activiteiten uit dit preventieakkoord is de Vitaliteitsweek. Die vindt ook dit jaar plaats, en wel van maandag 12 tot vrijdag 16 oktober. De voorbereidingen hiervoor zijn inmiddels in volle gang. Het thema van de Vitaliteitsweek 2020 is 'fysiek en mentaal fit blijven in uitdagende tijden'. 

Programma met gezamenlijke activiteiten
Tijdens de Vitaliteitsweek besteden de deelnemende organisaties extra aandacht aan de vitaliteit van hun medewerkers. Zij doen dit met een eigen intern programma. Daarnaast bieden we vanuit 'Groen, gezond en in beweging' een aantal gezamenlijke activiteiten, die toegankelijk zijn voor de medewerkers van alle organisaties. Met deze activiteiten - waaronder een Fietschallenge - zetten we vitaliteit breed op de kaart, bij onze partners én in de stad. 

Nieuwe partners 
Tijdens deze week organiseren we op woensdag 14 oktober ook een bestuurlijke ontmoeting, die in het teken staat van 'vitaal leiderschap in uitdagende tijden'. Tijdens deze bijeenkomst verwelkomen we tevens een aantal nieuwe organisaties die zich aansluiten bij het lokaal preventieakkoord: een feestelijk moment! Wil je met jouw organisatie ook aansluiten bij het preventieakkoord? Dat kan! Laat het ons weten.

Wil je meer weten over (deelname aan) de Vitaliteitsweek of het lokaal preventieakkoord? Neem contact met ons op.
Restauranthouders gaan voor gezondere keus

Ruim een jaar geleden ging vanuit 'Groen, gezond en in beweging' in samenwerking met de Kinderraad Nijmegen het project Zet VetLekker op de kaart van start. Doel is kindermenu’s in restaurants aantrekkelijker, gevarieerder én gezonder te maken, met de input van de kinderen zelf. Dit voorjaar zou VetLekker een vervolg krijgen, maar toen kwam corona. Een nieuwe editie van het project staat nu voor het voorjaar van 2021 op stapel. Toch bleven Nijmeegse restauranthouders ook in de afgelopen periode nadenken over en meewerken aan gezondere kindermenu’s, want: "De betrokkenheid staat niet uit omdat het even een moeilijke tijd is."

'Zelf maken is het mooiste'
Bram Braun van Stroom in Lent, Hyke van den Bent van ’t Hoogstraatje en Tim van Stein Callenfels van BliXem vertellen over hun deelname aan VetLekker en delen hun tips voor een gezondere keuze. "Het is misschien niet altijd haalbaar, maar zelf maken is het mooiste. Dat jij als kok weet: hé, ik sta hier iets lekkers te maken en het is gewoon ook nog eens hartstikke gezond."
Lees verder voor het hele verhaal met Bram, Hyke en Tim.

Wil je meer weten over het project Zet VetLekker op de kaart? Neem contact op met coördinator Bernadette Janssen

Ontdek deze zomer actief je omgeving

Lekker bewegen en buitenzijn in een groene en gezonde omgeving: dat is waar we ons vanuit 'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen' samen met onze partners hard voor maken. Daarom zijn we ook heel blij dat in de Nijmeegse Omgevingsvisie groengebieden met beweegroutes nadrukkelijk worden genoemd. Het doel is een sterk, fijnmazig netwerk van routes in de stad. De gemeente Nijmegen gaat daar de komende jaren mee aan de slag.

Alternatieve Vierdaagse
Heb je zin om deze zomer zelf de wandel- of sportschoenen aan te trekken en je omgeving actief te ontdekken? Dan hebben we een aantal tips voor je! Zo kun je meedoen aan de Alternatieve Vierdaagse. Om drukte te vermijden, loop je niet over het officiële parcours, maar wandel je een zelfgekozen route in jouw eigen omgeving. De Koninklijke Wandel Bond Nederland (KWBN) lanceert voor deelname op 21-24 juli een nieuwe Wandel.nl-app, met een speciale routefunctie. 

Ommetjes en fitroutes
Er zijn meer mogelijkheden om in de buitenlucht te bewegen. In Nijmegen kun je diverse kanten op, letterlijk en figuurlijk. Zo bieden de ommetjes een uitgelezen kans om je nabije omgeving beter te leren kennen. Heb je zin in meer actie, dan kun je je sportief uitleven op een van de beweeg- en fitroutes in de stad. 

Heb je tips voor initiatieven in de buitenruimte of wil je meer weten over een gezonde leefomgeving? Neem contact op met coördinator Kristine Mourits

Schooltuin De Wielewaal brengt kookboek uit

En nog een leuk bericht over lekker én gezond eten voor en met kinderen: schooltuin De Wielwaal bestaat namelijk 10 jaar! Om dit jubileum luister bij te zetten is het kookboek ‘Een 10 voor groente’ gemaakt. Boordevol verrassende en verantwoorde recepten. Op zaterdag 27 juni overhandigden Chris en Nina van basisschool Petrus Canisius het eerste exemplaar in een kruiwagen aan burgemeester Bruls, vanzelfsprekend 'coronaproof'. 

Groenten in de hoofdrol
In het kleurrijke kookboek, waar we ook vanuit 'Groen, gezond en in beweging' aan hebben bijgedragen, spelen groenten die in de schooltuin gekweekt worden de hoofdrol. ‘Een 10 voor groente’ is te koop bij de Nijmeegse boekhandels Dekker van der Vegt en Augustinus. Het kost 10 euro en de opbrengst komt ten goede aan de schooltuin.

Fijne zomervakantie! 

We wensen je een prettige vakantie en een gezonde en actieve zomer.
Zelf de beweging verder brengen?
Volg ons actief op social media en like, deel en praat mee!
STUUR EEN E-MAIL
BEZOEK DE WEBSITE
MELD JE AAN VOOR DE NIEUWSBRIEF
'Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen' is een beweging van Nijmeegse instellingen, bedrijven en inwoners om de komende jaren te werken aan een groene, gezonde stad in beweging. Ieder draagt zijn steentje bij vanuit eigen ervaring op zeven themagebieden. Het gezamenlijke doel is om een leefomgeving te creëren die een gezonde leefstijl stimuleert en waarin een gezonde keuze een makkelijke keuze is. Initiatiefnemers zijn Radboudumc, GGD-Gelderland-Zuid en gemeente Nijmegen.
Copyright © 2020 Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen

Geen nieuwsbrieven meer ontvangen?
Meld je hier afEmail Marketing Powered by Mailchimp