Copy
Jaargang 7 Editie 30
Quote van de week:
“Dark green is my favourite colour. Its the colour of nature and the colour of money and the colour of moss!  "
- Leonardo DiCaprio


Beste <<Voornaam>>,

Hierbij wederom onze eigen nieuwsbrief: de Lokale Courant der Duurzaamheid.

 

Deze week zijn de hoofdlijnen van het Klimaatakkoord gepresenteerd. De tafels gebouwde omgeving en hernieuwbare elektriciteit zijn met redelijke concrete plannen gekomen. Landbouw, industrie en mobiliteit hebben het mijns inziens behoorlijk af laten weten. Industrie wist niet veel meer te melden dan dat ze bakken met geld nodig hebben en mobiliteit is zonder enig concreet plan ronduit beschamend. Een gemiste kans. Maar laten we het vooral positief bekijken, want zowel op het gebied van de gebouwde omgeving als op het gebied van elektriciteit is er voldoende te doen de komende jaren.

 

Zelf merken wij dit nu al. Voor de gemeente Neder-Betuwe hebben we bijvoorbeeld recent vijf sporthallen onderzocht op de mogelijkheden om rendabel gasloos te worden. In drie van de vijf gevallen is dit daadwerkelijk mogelijk gebleken en gaan de hiervoor benodigde aanpassingen plaatsvinden. We zijn ook bezig met een basisschool in Amsterdam. Deze is aangesloten op een lokaal, kolengestookt, warmtenet en daar wil de school van af. Enerzijds vanwege de bijzonder hoge kosten die in rekening worden gebracht en anderzijds vanwege het feit dat de school gewoon duurzame warmte wil en geen kolenwarmte. Ook hier is het mogelijk gebleken rendabel gas- c.q. kolenloos te worden.

Dankzij de plannen voor de gebouwde omgeving in het Klimaatakkoord wordt het voor steeds meer locaties rendabel van gas los te gaan en degenen die al
gasloos en zelfvoorzienend zijn, gaan alleen maar meer besparen. Het is voor degenen die aangesloten zitten op een warmtenet wel te hopen dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) de verhoging op de energiebelasting op gas niet één-op-één gaat doorrekenen in de maximale warmteprijs, want dan zijn die klanten de komende twaalf jaar flink de pineut. Zelfvoorzienend worden is voor hen dan de enige optie om hier iets tegen te kunnen doen.

 

Zoals ik al aangaf, zijn de uitkomsten van mobiliteit ronduit beschamend. Zonde, want hier is een wereld te winnen. Zo zijn wij zelf hoofdsponsor geworden van de Dutch Solar Boat. Deze mannen laten zien dat je met zonne-energie en accu’s heel ver kunt komen over water. Afgelopen vrijdag heb ik zelf de Dutch Solar Boat mogen dopen in Leeuwarden. Wij zijn enorm trots de komende drie jaar hoofdsponsor te mogen zijn en zijn ervan overtuigd met deze samenwerking de komende jaren een positieve bijdrage te gaan leveren aan de verduurzaming van mobiliteit. Zie hieronder een aantal foto's. Wil je meer weten? Klik dan hier.

 

Ik wens je weer veel leesplezier en alvast een hele fijne zomervakantie. Je ontvangt de volgende Lokale Courant eind augustus.
 

Met vriendelijke groet,

Jan Willem

 

DUURZAME ACTUALITEITEN
Rekening Energietransitie niet naar bewoners.
 
Lees meer
40.000 zonnepanelen voor 5.000 huurwoningen.
Lees meer
SER-Borgingscommissie Energieakkoord: goed kwartaal voor zonde-energie.
Lees meer
Energieneutraal bouwen gaat ook over veiligheid en gezondheid.
 
Lees meer
Groningse Energiebank stap naar gasvrij Nederland.
Lees meer
Zonnepanelen poetsen loont als er veel stof op ligt.
Lees meer
GREENSPREAD-NIEUWS
Updates vanaf onze werkvloer

Nieuwe blog online: Niet van mijn geld. 
 

De laatste weken kun je de krant niet openslaan of je vindt er wel iets over de Klimaatwet, het Klimaatakkoord, de klimaattafels (en dan vooral wat er gelekt is), van gas los gaan en de kosten hiervan. Logisch ook, want de aarde warmt op en de gevolgen hiervan worden almaar duidelijker.

Extreme regen- of hagelval, extreme droogte, sneeuw op plaatsen waar al tientallen jaren geen sneeuw meer is gevallen en snel smeltende ijskappen. Toch worden over klimaatverandering ook regelmatig elkaar tegensprekende rapporten uitgebracht: de aarde warmte sneller op dan gedacht, de aarde warmt juist minder op dan gedacht en, gekker nog, de aarde koelt af. 

 

Wil je de rest van de blog lezen?

Lees meer
Copyright © 2018 Greenspread, All rights reserved.


Update nieuwsberichtgegevens of uitschrijven

Email Marketing Powered by Mailchimp