Copy

Beste lezers van onze nieuwsbrieven,

Op de foto zie je een glimp van het prachtige bloemeneiland Madeira waar we afgelopen voorjaar met de laptop in de tas een periode hebben doorgebracht. Wandelen langs levada’s, zwemmen in een door lava omringd ‘zwembad’ in de zee en schrijven in de bloementuin van ons appartement. Even ontspannen na een drukke periode die sinds het uitkomen van ons Handboek professionele schoolcultuur bijna normaal is geworden. In deze Nieuwsbrief lees je over de recent gepubliceerde artikelen waar we naar verwijzen en op onze lange wandelingen over spraken zoals: Wie ben ik dat ik mijn collega’s mag aanspreken? (DNM), Schoolcultuur professionaliseren (JSW), De betekenis van oud zeer vanuit een systemisch perspectief (BSM). Ook spraken we over de familiecultuur versus professionele cultuur op scholen. Allemaal thema’s waar ons hart sneller van gaat kloppen en waar we graag onze energie voor willen gebruiken. 

We wensen jullie veel leesplezier,

Henk Galenkamp en Jeannette Schut

Masterclass Professionele Schoolcultuur


Onze Masterclass Professionele Schoolcultuur met open intekening voor schoolleiders in het PO, VO en MBO start op 8 en 9 oktober 2019. Deze wordt voor de laatste keer door Henk en Jeannette zelf uitgevoerd. Er is nog een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dus: ben je van plan om mee te doen, schrijf je dan zo snel mogelijk in. De Masterclass is gecertificeerd door het Schoolleidersregister PO. Daarnaast staat deelname ook open voor enkele trainers en/of coaches in het onderwijs. Lees hier onze uitgebreide brochure of meld je direct aan

Nieuwe publicatie


Henk heeft als gastredacteur van het blad De Nieuwe Meso een bijdrage geleverd aan nummer 2019-2, dat deze maand is verschenen. Het Focusdeel van dit nummer is gewijd aan het thema ‘Professionele Schoolcultuur’, met interviews waarin bestuurders en schoolleiders vertellen over de succesvolle ontwikkeling van een professionele schoolcultuur in hun organisatie, maar waarin ook pijnlijke verhalen staan over hoe bestuurders/schoolleiders gemangeld kunnen worden in een niet-professionele cultuur. Ook vind je hierin enkele theoretische achtergrondartikelen.

Je kunt dit nummer voor een bedrag van € 5,95 downloaden via deze link.
Enkele van deze artikelen staan vanaf 1 juli ook op onze website.

Artikelen

 
Inzichten groeien door in de praktijk te werken én erover te schrijven. Zo hebben wij in de afgelopen maanden onze ervaringen verwerkt in twee nieuwe artikelen. Deze willen we graag met onze lezers delen:
Over het samenspel van leerkrachten en directie bij het professionaliseren van de schoolcultuur verschijnt in het juninummer van JSW (Jeugd in School en Wereld) een artikel van ons. Jaargang 103, nummer 10 (juni 2019). Je kunt hier een exemplaar aanvragen.
Een groot en lastig thema waar we in ons werk mee geconfronteerd worden, is ‘oud zeer’. In het eerste nummer na de zomervakantie van het blad Basisschool Management (verschijning 27 september 2019) staat een artikel over oud zeer in schoolorganisaties en het oplossen ervan. Ook dit blad is te zijner tijd hier aan te vragen

Zodra de artikelen verschenen zijn, plaatsen wij deze op onze website.


‘Het is hier een familiecultuur’


Een opmerking die wij regelmatig op scholen horen, is de zin ‘Het is hier een familiecultuur’. Soms gaat dit gepaard met een stralende lach ( … het is hier dus goed toeven …), vaker gaat deze zin gepaard met een diepe zucht. We hebben in een nieuw artikel het verschil tussen scholen met een familiecultuur en een professionele cultuur eens op een rijtje gezet. Je vindt dit op onze website.

Nominatie


Afgelopen voorjaar stonden we op de shortlist LBBO voor de verkiezing van ‘Het beste onderwijsboek van 2018’. Veel dank voor jullie stemmen! We zijn vierde geworden! 

Wij hebben voor de komende maanden de volgende activiteiten op het programma staan:

Opstellingendagen: 
zaterdag 22 juni, vrijdag 11 oktober en zaterdag 14 december 2019.

Masterclass Professionele Schoolcultuur: 
dinsdag 8 en woensdag 9 oktober, woensdag 20 en donderdag 21 november 2019, donderdag 23 januari en donderdag 16 april 2020.
Tenslotte wensen we jullie een ontspannen zomer toe, met veel plezier en energie gevende activiteiten.

Henk & Jeannette
Over ons
Bureau Galenkamp & Schut
Wie is Henk Galenkamp
Wie is Jeanette Schut
Bronnen van inspiratie
Samenwerkingspartners
Kern van ons werk
Professionele schoolcultuur
Koerstrajecten
Ouders en de school
Leiderschapstrajecten
Professionele communicatie
Systemisch werken
Wat wij bieden
Consultancy
Training
Coaching en supervisie
Opstellingen
Maatwerk
Nieuws / Actueel
Boeken
Artikelen
Blog
Nieuwsbrieven
Agenda
De klant aan het woord
Wilt u deze e-mails niet meer ontvangen? U kunt zich hier afmeldenEmail Marketing Powered by Mailchimp