Copy
Nyhedsbrev #9 - august 2020
Regeringen og et bredt flertal i Folketinget besluttede, at børn og unge skal have en god sommerferie på trods af Coronakrisen.

Og det fik de! Aldrig før har byens børn og unge haft så mange muligheder hen over sommeren. Ungeindsatsen havde fokus på den mere opsøgende indsats, der rækker ud efter særligt de familier, som har været meget isoleret. Vi glæder os til at dele et udpluk af de mange ture med jer. Endeligt afsluttes nyhedsbrevet med et øjebliksbillede af vores virksomhedsrettede indsats".
.    
 
Ayhan Gormez, leder af den kommunale Ungeindsats.
De unge hyggede med Ungdomsskolen hele sommeren 

Interview med Stefan Bredo Jensen, leder - Ungdomsskolen.
Det har været en meget speciel sommer, som de fleste unge nok ikke glemmer lige med det samme. En sommer hvor rigtig mange unge kiggede forbi Ungdomsskolen, der stod klar med spændende ture, aktiviteter og hygge under hele skoleferien.

- Alle aktiviteter foregik efter Sundhedsministeriets retningslinjer for håndtering af COVID-19. 
SOMMERTUR TIL ISEFJORDEN
For andet år i træk tog Ungdomsskolen på sommerlejr ved det smukke Isefjorden. Men denne gang fik de et overraskende besøg af bl.a. SSP Jonas, som havde det vilde udstyr med i posen.

Stefan fortæller "Sommerlejren er startet op med henblik på at skabe en alternativ mulighed for unge, så de kan komme på sommerferie med deres venner - og lidt væk hjemmefra. Det er en tur med en meget lav egenbetaling, så alle kan være med." I uge 27 tog Ungdomsskolen så afsted med 14 unge i hopla – 13 piger og 1 dreng - en spændende og aktiv tur var i vente.
Turen var tiltrængt
"Mange havde kedet sig i løbet af sommeren og var bare klar på at komme væk hjemmefra. De glædede sig til muligheden for social kontakt med deres venner på en ny måde – og uden for de vante rammer", fortæller Stefan og fortsætter ”Personalet havde arrangeret turen, så der hele tiden var aktiviteter og hygge til de unge. Der blev spillet bold og løbet ture, lavet mad, vandsjov og meget andet”. Højdepunktet var da SSP Jonas og Kenneth kiggede forbi.

"Vi havde aftalt med SSP Jonas og Kenneth fra Ungdomsskolen, at de skulle deltage i løbet af ugen med aktiviteter for de unge. Så der var stor jubel, da SSP Jonas satte gang i øksekast og bueskydning. Det var hyggeligt, alle var glade - og fedt at vi kunne samarbejde om de unge på den måde".
Sammenhold og venskaber på tværs
Det er i meget høj grad pigerne som har valgt at tage med på turen? Stefan forklarer "Sommerlejren er på mange måder en affødt virkning af succesen med vores pigeklub. Det er pigerne som synes det er sjovt at være væk i længere tid. Drengene har sværere ved at overskue så langt frem. Tænk hvis de gik glip af noget spændende derhjemme, mens de er væk".

Gruppen af piger er meget blandede - og på turen skabes nye venskaber på tværs af sociale skel, som de også gør brug af, når de er i klubben. Stefan fortæller "Der er en hjælpsomhed og støtte overfor hinanden, som også kommer til udtryk i hverdagen. Det er skønt at se, hvordan sådan en tur kan få betydning for de unge langt ud i fremtiden".
DET VRIMLEDE MED UNGE UNDER HELE SKOLEFERIEN
Ikke alle aktiviteter blev til noget. Kanoturen, kanalrundfart, Badesøen og Vestbadet måtte aflyses på grund af dårligt vejr. Til gengæld tog Ungdomsskolen til Bakken med 12 glade og spændte unge. "Det har været en særlig sommer for de unge - og derfor var denne tur også helt speciel - og godt givet ud. Det er ikke noget vi gør til hverdag, men det er en god mulighed for at starte aktiviteter op - og skabe oplevelser for unge, der har været meget isoleret i løbet af sommeren”, fortæller Stefan.

Rekord stor tilmelding til Ungdomsklubben
Ungdomsklubben var en magnet for mange unge under skoleferien med 30-50 besøgende om dagen. Særligt unge med anden etnisk baggrund søgte mod Klubben og de rammer der var sat for sommeren.

Stefan fortæller "Vi kom til at dække et meget stort behov blandt de unge, som normalt tager på ferie sammen med deres forældre. Pludselig stod de unge med en sommerferie uden indhold og mulighed for at udfolde sig. Men vi var organiserede med ekstra mandskab – og var parate til at modtage de unge. Der blev arrangeret løbende aktiviteter i samarbejde med de unge”.


En god investering i de unge
"Den ekstra indsats hen over sommeren har haft stor betydning for Ungdomsskolen med mange nye medlemmer. Vores initiativer har på mange måder fungeret som en ventil for mange unge og deres familier. Vi har været der for de unge hele sommeren - og alle har ydet en stor pædagogisk indsats. Der har selvfølgelig også været udfordringer – men vi har alligevel haft godt fat i flere unge, som potentielt kunne kede sig til småkriminalitet". Det har været en god investering i de unge, fortæller Stefan.
På tur med Varmeværket
 
Af Mette Damsgaard Petersen, projektmedarbejder - Varmeværket.
Varmeværket havde særligt fokus på at skabe aktiviteter for børn, unge og familier, som var særligt isolerede under skoleferien. Et frirum med oplevelser og dage væk fra hverdagen - som var tiltrængt. Nedenfor er kun et udpluk af de aktiviteter, som Varmeværket iværksatte i løbet af sommeren, herunder Gokart, bowlingtur, tivolitur, minigolf og sommerhustur.
RIB BOAT TUR I KØBENHAVN
Vi skal sent glemme vores Rib Boat tur, som fandt sted tirsdag den 4. august med otte deltagere. Vi mødte op på Ofelia Havn, hvor Alex tog pænt imod. Vi var tilmeldt “familieturen”, altså en stille og rolig tur rundt i Københavns kanaler - og så ud og få lidt vind i håret til sidst.

En Rib boat kan nå en topfart på 148 km/t. Meeen da det gik op for Alex at her var altså en flok friske unge, der gerne ville have en på opleveren, endte det i stedet med at vi fik en racertur rundt i den åbne del af havnen - og lige pludselig var vi da ud for Bellevue Strand! Senere fangede vi kølvandet på et stort skib og kom helt tæt på skruen - det var et fantastisk syn.
Båden red på bølgerne og Alex krængede den til højre og venstre til de unges store fornøjelse og begejstrede hvin. Hvad blev der lige af den der familietur, spurgte Mette vindblæst efter en time. Den brugte vi 20 minutter på til sidst - det var SÅ hyggeligt at sejle rundt i kanalerne, fx ved stemningsfulde Christianshavn hvor alle i husbådene og cafeerne vinker og smiler.

Vi havde en flok rigtig søde unge med, en del af dem kendte ikke hinanden i forvejen, men alle sludrede og fulgtes ad på kryds og tværs - de var en ren fornøjelse at have med på tur.
KUTTERTUR MED UNGE OG KONTAKTPERSONER
Vi sejlede ud fra Vedbæk havn med kurs mod Hven, hvor skipper sejlede rundt og fandt gode fiskesteder til os. Der blev kæmpet med fisk og line, da der jo hurtig kan gå i kludder i det hele, når man er lidt for ivrig med at få fisken op.
Vi startede med stor kampgejst, da flere nok troede at de skulle hive fisk i land hele tiden, meeen sådan skulle det ikke gå med det samme. Men så vendte heldet, der blev hevet fisk i land (jubii). Så kampgejsten vendte tilbage. Der blev hyggesnakket og spist madpakker - og vi nød turen på havet hvor der både var sol, lidt regn og bølger. Alle fangede fisk, som var torsk og sej. Det var trætte unge og voksne der kom hjem efter en lang og dejlig dag på havet.
MØNS KLINT MED UNGE OG FAMILIER
Vejret tilsmilede os med masser af solskin, da vi var onsdag den. 5. august var på en herlig heldagstur til Møn med 25 deltagere, heraf flere familier. Der var afgang i bus fra Glostrup Stadion kl. 9.00. Også vores nye medarbejder Tina, og vores praktikant Jesper var med på turen. Efter et par timers kørsel nåede vi Møns Klint, hvor vi startede med at gå på opdagelse i det spændende Geocenter, som er helt moderne og interaktivt.
Flere skulle prøve Virtual Reality - og vi blev omringet og nær slugt levende af meget livagtige dinosaurer i særudstillingen. Så var der sandwich til en hyggelig fælles frokost i cafeen. Senere gik vi de omkring 500 trin ned til stranden, hvor vi fandt flotte sten og vættelys. Og. så. skulle. vi. jo. op. igen. Pyha, vi var nogen der var svedt! Inden turen gik hjem til Glostrup igen var der is til børnene og kaffe til de voksne. 
Ativiteter som også har skabt liv i Folkeskolerne

Af SSP Jonas, Kriminalpræventiv koordinator - Ungeindsatsen
I sommerferien har SSP været rundt og deltaget i flere arrangementer på tværs af hele kommunen i samarbejde med Kulturafdelingen, Varmeværket, Lokalpolitiet og Ungdomsskolen. Aldersgruppen har været børn og unge 10-17 år - målrettet den forebyggende indsats. Her er et par øjebliksbilleder fra forskellige sommeraktiviteter. 
Mountainbike tur til banen i Hvidovre
På turene med mountainbike cyklede vi frem og tilbage fra Glostrup Rådhus til banen i Hvidovre Kommune - der ligger lige ved Brøndby Havn. Turene gik godt - dog var en af drengene uheldig! Han styrtede på en nedkørsel og brækkede håndleddet, så han måtte en tur forbi hospitalet.
Magnetfiskeri i Glostrup, Rødovre og Brøndby kommuner
På disse ture fiskede vi knive, batterier, knallerter, en pengekasse, et løbehjul, konservesdåser og meget mere. Flere af de mindre ting kunne deltagerne tage med hjem til "trofæhylden" - og de større ting, som knallerterne, fik jeg aftalt afhentet ved medarbejdere fra Rødovre Kommune.

Ferieviking
i samarbejde med Kulturafdelingen og Glostrup Bibliotek, har vi igennem hele sommerferien været rundt på alle afdelinger i Glostrup Skole med spillet "Ferieviking". Ferieviking er en slags skattejagt, hvor deltagerne - hele familier - skal finde forskellige poster på skolerne, for derved at kunne samle og oversætte runer til et kodeord. Når opgaven er løst afleveres besvarelsen på Glostrup Bibliotek, der blandt de rigtige besvarelser trækker lod om biografbilletter og ture i Klatreskoven for hele familien.
Flere ledige - flere ledige i job og uddannelse
- et øjebliksbillede af arbejdsmarkedet pt.


Af Avi Kremlovski, Udviklingskonsulent /Virksomhedskonsulent - Ungeindsatsen
Jobcenteret som helhed, oplever lige nu et øget pres fra et stigende antal ledige, som følge af COVID-19. Der arbejdes derfor hårdt på alle fronter og der skrues på alle tænkelige knapper i kampen om at få borgerne hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet eller i uddannelse. Og der skabes heldigvis resultater hver eneste dag.
Et lille knæk i kurven blandt de ledige unge
"I marts oplevede UUE en stigning i antallet af unge på uddannelseshjælp med ca. 25%, som en direkte konsekvens af COVID-19. Frem til midt juli forsatte stigningen - og majoriteten af henvendelserne var ufaglærte unge med ressourcer. Vi iværksatte derfor en indsats mod hurtig i arbejde, hvilket resulterede i et fald fra midt juli. Desuden er forventningen et yderligere fald med udgangen af august, da mange unge typisk starter på uddannelse", fortæller Ayhan Gormez, leder af Ungeindsatsen. 

Vi holder momentum
Indtil videre er 158 sager blevet afsluttet i løbet af 2020, heraf 56 unge i ordinær uddannelse og 47 unge i ordinær arbejde. I samme periode blev der afholdt op mod 1000 samtaler med de unge. Her og nu - er en lang række unge bl.a. i gang med en kort virksomhedspraktik/oplæring på 4 uger med henblik på fastansættelse eller løntimer efterfølgende. Potentielt fastholder vi således momentum - ligesom der også er nye beskæftigelsesrettede aktiviteter/projekter og samarbejder i gang med brancher som er i vækst.
Et lille kig bag ved tallene
Bag tallene og resultaterne, arbejder et engageret og dynamisk team på tværs af fagligheder og opgaveløsning. Et team som samarbejder mod fælles mål og en målrettet strategi - proaktiv indsats overfor virksomheder - og unge, som hurtigt kan omstille sig mod jobåbninger eller har potentiale til at starte på en ordinær uddannelse. Indsatserne har fx været uddannelsesvejledning, opkvalificering, kvalitetstjek af CV og ansøgninger, motiverende samtaler, bygge bro mellem borger og arbejdsgiver, opsøge jobåbninger og markeder i vækst.

Alt sammen initiativer som skal sikre en stærk tovejs-kommunikation med det private arbejdsmarkedet samt mulighed for at skabe det rette jobmatch. Men også sørge for at de unge er godt rustet til at træffe nødvendige og fornuftige valg i livet.
Målrettet virksomheds-indsats
Virksomheds-indsatsen i UUE har under hele COVID-19 været rettet mod en løbende dialog med allerede eksisterende virksomheder i netværket - herunder små og mellemstore lokale virksomheder og tætte samarbejdspartnere som Salling Group og 7-eleven. Samtidig har vi været opsøgende på markeder, hvor vi kunne se en betydelig fremgang. Det gælder fx rengøringsbranchen, byggebranchen, detail og hele transportområdet. Her er efterspørgslen på ufaglært og faglært arbejde stærkt stigende.

Vi erfarede også meget tidligt, at der var specifikke brancher som var ude i en total nedsmeltning på grund af COVID-19. Det kunne vi mærke på tilstrømningen af ledige unge samt den utryghed som vi mødte, når vi gik i dialog med arbejdsgiverne. Det gav ikke den store mening at tale om praktikker, løntilskud og jobmuligheder, når flere af disse virksomheder endnu ikke havde fået alle medarbejdere tilbage på arbejde. Derfor valgte vi at koncentrere vores ressourcer udelukkende på områder, hvor vi reelt havde mulighed for hurtig omsætning af vores ledige unge.


Omstillingsparate unge
Strategien krævede et stort arbejde med at informere og motivere mange af de unge i en ny retning - derhen hvor der var jobs - og væk fra det oprindelige interessefelt. Processen med et brancheskift sker typisk gennem en kort virksomhedspraktik på 4 uger, som bruges på oplæring og indføring i nye arbejdsgange. Arbejdet med de unge og koblingen til virksomhederne fungerer godt - og vi skaber hele tiden nye resultater - glade unge og tilfredse arbejdsgivere. Konkurrencen er dog strammet til - der er kamp om de ufaglærte jobs.
Se mailen i din browser

Husk på højreklikke på billedet og vælg indlæs for at se billeder
Copyright © 2022 Ungeindsats | Glostrup Kommune, All rights reserved.