Copy
Bekijk deze email in je browser

Gouda, 2 augustus 2020


Beste vrienden,
 

We leven ons dagelijkse leven met veel aannames. De eerste aanname is 'we bestaan'. We geloven dat we bestaan. Maar als we bestaan, dan kan dat bestaan niet lang duren. Bestaan heeft een continuïteit nodig om te blijven bestaan. Eindigt de continuïteit, dan eindigt ook het bestaan. Bestaan is daarom nooit stabiel, afhankelijk als het is van continuïteit als een conditie.

Bestaan is ook afhankelijk van een oorzaak-conditie. Als er geen oorzaak is, dan kan het bestaan niet bestaan. Ons bestaan is daarom afhankelijk van oorzaken. De oorzaken bepalen hoe we bestaan. Een kleine oorzaak zoals COVID-19 maakt ons bestaan al onstabiel. De aanname 'we bestaan' gaat samen met het afhankelijk zijn van oorzaak als conditie. We zoeken naar positieve oorzaken en zijn bang voor negatieve oorzaken.

Ons bestaan is zeker ook afhankelijk van voedsel als conditie. Geen enkel bestaan kan zonder voedsel overleven. ‘We bestaan’ gaat daarom altijd samen met het vechten om voedsel. We willen blijven bestaan, dus we moeten genoeg voedsel hebben en opslaan. Dat is wat we als mensen elke dag doen om te kunnen blijven bestaan. Het idee van bestaan maakt ons afhankelijk van voedsel als conditie.

En uiteindelijk gaat het bestaan van ons samen met het idee over wie we zijn. We kunnen niet leven zonder een idee over onszelf. We discrimineren elkaar en denken voortdurend iets in de zin van 'ik ben beter dan jou', 'ik ben minder dan jou' of 'ik ben gelijk aan jou'. We hebben een wereld vol discriminatie nodig om te kunnen blijven bestaan. Gelijkwaardigheid is niet mogelijk omdat we al uitgaan van de aanname dat we bestaan.

Stel we worden wakker en ontdekken dat 'we bestaan' een heel naïeve aanname is. Dat we eigenlijk niets met het bestaan te maken hebben, er volkomen los van staan. Dan kunnen we onszelf ontdekken en hebben we toegang tot onze ware identiteit. Dan zijn we vrij van alle condities en hebben we toegang tot het echte leven.

Het leven is wonderlijk. We zien hoe mooi het leven is. Als we vrij zijn van alle aannames over het leven. En over onszelf.


 Cuong Lu

Opleidingen

Opleiding Boeddhistische Psychologie

3-jarig intensief verdiepingsprogramma

In de opleiding Boeddhistische Psychologie worden boeddhistische psychologie, boeddhistische filosofie en boeddhistische mindfulness een geheel. Cuong Lu brengt Vasubandhu, Nagarjuna en Thich Nhat Hanh samen en geeft het boeddhisme een nieuw gezicht.

Het is vanaf nu mogelijk om je aan te melden voor de nieuwe opleidingsgroep, die start in januari 2021.

Naar deze opleiding

Cursus

De Zin van het Leven (online)

  • 19-20 september 2020
  • 17-18 oktober 2020
  • 14-15 november 2020

Wat is een zinvol leven? Iedereen heeft wel een antwoord op deze vraag. Elk antwoord wordt gevormd door ons eigen perspectief. Dat kan een maatgevend zingevingskader zijn uit onze cultuur, religie of levensfilosofie. Boeddhistische psychologie is zo'n levensfilosofie. Het uitgangspunt van boeddhistische filosofie is dat een zinvol leven alleen ontdekt kan worden wanneer we onze eigen essentie gevonden hebben. 

Meer info en inschrijving

Cursus

Mindfulness en Interbeing (online)

  • 20-21 februari 2021
  • 13-14 maart 2021
  • 24-25 april 2021

De oorsprong van mindfulness is te vinden in het boeddhisme. Mindfulness is de kunst om aanwezig te zijn, je bewust te zijn van het huidige moment. Het beoefenen van bewust ademen brengt ons bij de energie om wakker te zijn in het leven. In deze cursus krijgen we nauwkeurige instructies om mindfulness met de bijbehorende ademtechnieken te kunnen oefenen. Het laat zien hoe toegankelijk geluk is. Met de oefening van bewuste ademhaling en aandachtig zijn, lukt het ons om terug te gaan naar onszelf. En daarmee raken we geluk in het hier en nu aan.

Meer info en inschrijving

Cursus

Empathisch Luisteren (online)

  • 27-28 februari 2021
  • 3-4 april 2021
  • 1-2  mei 2021

Empathie wordt vaak omschreven als de capaciteit om in het lichaam en de ziel van de ander te kunnen kruipen. Je kunt daardoor het gevoel van de ander voelen. Je ervaart het geluk en de pijn van die ander.

Vanuit het boeddhisme wordt deze vorm van empathie nog steeds als dualistisch gezien. Er is nog een grens tussen jou en die ander. Voor jou is het gemakkelijker empathie voor iemand te hebben als hij op een aantal aspecten op jou lijkt. Maar wat gebeurt er als je empathie voor iemand hebt die helemaal anders dan jij is? Kun je nog steeds zijn geluk en lijden voelen, alsof ze van jezelf zijn?

Meer info en inschrijving
YouTube
Facebook
Twitter
LinkedIn
Copyright © Mind Only, Alle rechten voorbehouden.

Ons werkadres (geen post) is:

Landgoed ISVW

Dodeweg 8
3832 RD Leusden

Wil je aanpassen hoe je deze e-mails ontvangt?
Je kunt je voorkeuren aanpassen of je uitschrijven voor deze nieuwsbrief.